Vihreä siirtymä ja kannattava kasvu – VALO Hotel & Work inspiroi sparrausryhmää
Kiinteistöjen CO2-päästöt muodostavat lähes puolet maailman päästöistä – mutta samalla ne tarjoavat valtavan mahdollisuuden luoda kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa. Tämä oivallus toimi lähtökohtana Boardman Grow -verkoston Vihreän siirtymän mahdollisuudet -sparrausryhmälle, joka on kahden vuoden ajan koonnut yhteen kasvuyrittäjiä kehittämään vastuullisia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja.
Ryhmän päätöstilaisuudessa jäsenet saivat konkreettisen esimerkin kestävyyden ja liiketoiminnan yhdistämisestä VALO Hotel & Workin innovatiivisen hybridimallin kautta. VALO osoittaa, miten vähähiiliset ratkaisut eivät vain säästä ympäristöä, vaan myös lisäävät kannattavuutta.
Sparrausryhmän vetäjä Boardman-partneri Marko Parkkinen kiteytti ryhmän merkityksen näin:
”Maailma ei selviä ilman kestävää kasvua – ja sen täytyy olla myös kannattavaa. Keskustelut tämän ryhmän fiksujen ja sydämellään työtään tekevien ihmisten kanssa ovat auttaneet selkeyttämään omia ajatuksiani ja tuomaan rytmiä tekemiseen. Suomi voi olla edelläkävijä, mutta meillä on kiire löytää ratkaisuja.”
VALO Hotel & Work – enemmän kuin hotelli
Tiesitkö, että kiinteistöt tuottavat lähes puolet maailman CO2-päästöistä? VALO Hotel & Work on rakentanut toimintansa tämän haasteen ratkaisemisen ympärille. VALO Hotel & Work toimii hybridiratkaisuna, jossa hotellihuoneet ja toimistotilat yhdistetään saman katon alle. Näin ollen hotellihuone, muuntuu muutamassa minuutissa toimistoksi, jossa on oma vessa.
Sparrausryhmän jäsenet pääsivät konkreettisesti näkemään, kuinka nämä ratkaisut tuottavat paitsi ympäristöhyötyjä, myös liikevoittoa.
Toimitusjohtaja Hannu Holman mukaan VALOn malli voi mullistaa tapamme käyttää rakennettuja tiloja ja vähentää merkittävästi tarpeetonta rakentamista:
”Ei tarvitse rakentaa niin paljon, mutta pitää löytää kestävämpiä tapoja toimia – ja samalla varmistaa, että ihmisillä on siihen varaa. Vastuullisuus ei ole kustannus, vaan kilpailukykyinen ratkaisu.”
VALOn vastuullisuustyötä ohjaavat konkreettiset valinnat:
- Kaksoiskäyttöiset tilat: Hotellihuoneet ja toimistotilat hyödyntävät samoja neliöitä, mikä vähentää merkittävästi tilojen hukkaa. Kaksoiskäyttö vähentää merkittävästi energiankulutusta per käyttäjä. VALOn toimitiloissa energiankäytön hyötysuhde on yli viisinkertainen perinteisiin toimistotiloihin verrattuna.
- Pidemmät elinkaaret: Monikäyttöiset kalusteet ja ajattomat materiaalit pidentävät tilojen ja tuotteiden käyttöikää. Esimerkiksi huonekalujen irrotettavat verhoilut ja kestävä suomalainen puu ovat valintoja, jotka vähentävät ympäristökuormitusta.
- Sertifioitu vastuullisuus: VALOlla on Green Key, BREEAM Excellent ja Sustainable Travel Finland -sertifikaatit osoituksena sitoutumisestaan ympäristöystävällisiin käytäntöihin.
Lisäksi VALOn toiminta korostaa ihmisten kohtaamisten merkitystä. Tilojen suunnittelussa on keskitytty maksimoimaan käyttäjäkokemus ja tehokkuus: ”Vastuullisuus on parasta mukavuutta,” Holma summaa.
Sparrausryhmä avaa uusia näkökulmia
Vihreä siirtymä ei ole vain ympäristötekoja – se on myös erinomainen liiketoimintamahdollisuus. Sparrausryhmässä yrittäjät ovat jakaneet kokemuksiaan ja oppineet toisiltaan, miten vastuullisuudesta voi tehdä kannattavaa. Erityisesti on korostunut näkökulma, että kestävyys ei tarkoita ylimääräisiä kustannuksia, vaan kilpailukykyä ja tehokkuutta.
Osallistuja Kimmo Timonen tiivisti ryhmän antia:
”Vihreä siirtymä on myös erittäin hyvää liiketoimintaa. Sparrausryhmä muistutti siitä, miten tärkeää on katsoa oman arjen ulkopuolelle ja löytää uusia näkökulmia.”
Sparrausryhmän osallistujat nostivat esille, kuinka ryhmätyöskentely auttoi heitä laajentamaan näkökulmiaan ja löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia:
”Olen oppinut näkemään ison kuvan ja ymmärtämään paremmin, miten vastuullisuus vaikuttaa liiketoiminnan kaikkiin osa-alueisiin. Keskustelut eri alojen asiantuntijoiden kanssa ovat auttaneet konkretisoimaan ideoita,” kertoo Jouni Tuomivaara, yksi sparrausryhmän osallistujista.
Ryhmän osallistujat pitivät erityisesti keskusteluiden monipuolisuudesta ja mahdollisuudesta syventyä ison kuvan vaikutuksiin. Panu Parviainen nosti esiin, miten poikkitieteellinen yhteistyö avasi uusia näkökulmia:
”Tässä ryhmässä olimme kaikki tekemisissä rakentamisen ja kiinteistökehityksen kanssa, ja valtava lisäarvo syntyi siitä, miten omaan toimialaan sai keskustelijoilta erilaisia tulokulmia. Keskustelut auttoivat jäsentämään omia ajatuksia ja löytämään tapoja tehdä liiketoiminnasta kestävämpää.”
Boardman Grow -verkoston sparrausryhmät tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden syventyä ajankohtaisiin teemoihin ja saada uusia oivalluksia liiketoimintaan. Vihreän siirtymän sparrausryhmä on ollut inspiroiva esimerkki siitä, miten yhteisellä oppimisella ja tiedon jakamisella voidaan luoda konkreettisia tuloksia.
Jäsenyys Boardman Grow -verkostossa tarjoaa pääsyn näihin ryhmiin sekä mahdollisuuden olla mukana rakentamassa kestävämpää ja kannattavampaa tulevaisuutta.