Kuinka vihreä siirtymä luo kasvua, kannattavuutta ja puhdasta omistaja-arvoa?
Monesti vihreä siirtymä ja omistaja-arvo asetetaan toistensa vastakohdiksi. Näin ei ole! Vihreä siirtymä tarkoittaa omistaja-arvon kasvattamista ja toisaalta ruskea pysähtyminen sen nopeaa tuhoamista. Lisäksi vastuullinen yritys on riskittömämpi ja arvokkaampi sijoituskohde.

Vihreän siirtymän vipu liiketoimintaan ja sitä kautta omistaja-arvoon tulee sen ytimestä, hukan poistamisesta. Jo viime vuosisadan alussa poistettiin tuotannosta turhia työvaiheita ja tehostettiin materiaalien käyttöä. Ideassa ei siis ole mitään uutta.
Vihreä siirtymä – kasvun ja kannattavuuden lähde
Vihreä siirtymä eli siirtymä kohti hiilineutraalia maapalloa syntyy kahdesta yhtäaikaisesta hukan poistosta: energiantuotannon ja materiaalituotannon hukasta.
Energiapuolella siirrymme historian pitkäaikaisvarastojen eli fossiilisen polttoaineen tehottomasta polttoon perustuvasta käytöstä uusiutuvien energialähteiden suoraan käyttöön. Tämä on paitsi välttämätöntä myös pitkällä aikavälillä merkittävästi edullisempaa, sillä tuuli ja auringon säteily eivät itsessään maksa mitään.
Samaan aikaan siirrymme materiaalien kaatopaikalle kippaamisen sijaan niiden uudelleenkäyttöön eli kiertotalouteen.
Toistetaan tämä nyt vielä toisen kerran: Pitkällä aikavälillä uusiutuvat energialähteet ja kiertotalous ovat merkittävästi edullisempi ekosysteemi kuin nyt käytössä oleva lineaarinen fossiilitalous! Tätä on vaikea uskoa ja olisin itsekin ollut valmis lyömään tuoreena energiatalouden diplomi-insinöörinä vuonna 1994 paljonkin vetoa, ettei tuulivoima ole ikinä yksikkökustannukseltaan edullisin tapa tuottaa energiaa Suomessa, kuten se on jo muutaman vuoden ollut.
Molemmat edellä mainitut vihreän siirtymän osa-alueet luovat valtavan määrän erilaisia kasvun ja tuloksenteon paikkoja lähes jokaiselle yrityksille: Miten juuri meidän liiketoiminnassamme voimme poistaa hukkaa, siirtyä uusiutuvan energian ja materiaalien käyttöön?
Tämän muutoksen aikaansaaminen on meidän omistajien ja johtajien vastuulla! Itse päätin vuonna 2014 eli kymmenen vuotta sitten, että tulen keskittymään maailman pelastamisen liiketoiminta-alueelle. Olen perustanut mm. Verso Foodin, joka kehitti Härkiksen, monikäyttöisen puumuovin kehittäneen ja tällä hetkellä kaupallistavan Woodlyn. Lisäksi olen pääosin sijoittanut vain maailman pelastamiseen keskittyviin yrityksiin, kuten Papticiin. Toiminnan tuottotaso on noussut salkkutasolla merkittävästi, vaikka opettavaisia epäonnistumisia on tullut matkan varrella useampia. Samalla omat yritykseni ovat säätäneet ydintuotteillaan tuhansien suomalaisten vuosikulutuksen verran hiilipäästöjä.

Vihreä siirtymä käytännössä: Viisi askelta liiketoiminnan kasvuharppaukseen
Mahdollisuus ei kuitenkaan tee vihreästä siirtymästä mitenkään helppoa. Niccolò Machiavelli totesi jo 1400-luvun viimeisinä vuosina, että mikään ei ole niin vaikea ja vaarallinen hanke, kuin muutoksen aikaansaaminen olemassa olevaan järjestelmään. Kuitenkin tämä muutos tulee tapahtumaan, ja ne, jotka ovat muutoksessa etujoukoissa keräävät valtaosan syntyvästä arvosta. Kilpailu pitää sitten jarruttajista huolen aikanaan. Mutta mitä sitten tämän kanssa voi edetä käytännössä?
Vihreä kasvuharppaus liiketoimintaan olemassa olevassa yrityksessä syntyy viiden stepin kautta:
- Hahmotetaan oma nykyinen hiilijälki ja mietitään vihreän siirtymän liiketoimintamahdollisuus omassa arvoketjussa.
- Johtoryhmä tekee periaatepäätöksen (,että kasvua ja parempaa kannattavuutta haetaan) vihreästä siirtymästä.
- Kerrotaan päätös sisäisesti ja yrityksen ulkopuolelle
- Muutetaan organisaation insentiivit (kannustimet ja palkkiot, joilla motivoidaan henkilöstöä toimimaan tietyllä tavalla) järjestelmät ja rakenne niin, että muutos on mahdollinen.
- Määritetään investointitavat muutoshankkeiden valitsemiseen ja toteuttamiseen.
Yleisesti tilanne vaikuttaa nyt olevan yrityksissä siten, että kohdat 2 ja 3 on hoidettu, mutta ensimmäistä ja kahta viimeistä ei ole mietitty. Tästä on seurannut julistukset ja vastuullisuuden nostaminen arvotasolle sekä lähes täydellinen käytännön toimenpiteiden puuttuminen. Otetaanpa tästä muutama käytännön esimerkki.
Woodlyn asiakkaan Amerplastin kuumasaumattava pikaruokapussi tuotetaan Tampereella samalla linjastolla yhtiön muiden muovituotteiden kanssa eli tuotanto ei vaadi investointeja ja on hiilineutraali ja kierrätettävä. Samaan aikaan se säästää useimmissa käyttötapauksissa myös ruokahävikkiä, sillä pussi hengittää puupohjaisuutensa ansiosta, vaikka onkin täysin läpinäkyvä. Lopputulemana on tilanne, jossa kokonaisuus säästää ympäristöä ja rahaa. Tällaisen ratkaisun käyttöönottaminen pysähtyy normaalisti kohtaan neljä edellisessä listassa. Eli kun sämpylät pakkaavan tehtaan tuotantopäällikön insentiivit ovat täysin siinä, että tehdas pyörii joka päivä täydellä teholla, mitään uutta ei todellakaan kokeilla.
Voittava esimerkki koko ketjun rakentamisesta aina hankerahoitukseen asti puolestaan löytyy Pauligilta. Vihreää kilpailuetua tuottaviin hankkeisiin investoidaan joka vuosi nykyisten hiilipäästöjen todellinen kustannus, joka rahastoidaan edellisen vuoden voitosta.
Erityisen kiinnostava alue vihreän siirtymän kannalta Suomessa on rakentaminen. Sekä pystyttäminen, että rakennusten käyttö ovat isoja päästölähteitä. Lisäksi suomalainen rakentaminen ja rakennukset ovat jo nykyisillään vastoin yleisiä uskomuksia varsin korkeatasoisia. Samaan aikaan erilaista hukkaa löytyy joka kulmasta. (Tekniikka & Talous 2024)
Boardman Grown Kasvua vihreästä siirtymästä -sparrausryhmässä olemme törmänneet useisiin erittäin kiinnostaviin rakentamista ja kiinteistöjen käyttöä tehostaviin ratkaisuihin toimialalla. Kiinnostava on mm. Valo Hotel& Work konsepti, joka pääsee yli 100 % tilojen käyttöasteeseen. Hieno ympäristöteko ja loistavaa liiketoimintaa. Toinen kiinnostava on Simap Oy:n kyky pienin investoinnein lisätä asumismukavuutta ja samalla leikata vanhojen vesikiertoisten kiinteistöjen lämmityskustannusta yli kymmenyksen.
Suosittelen kaikkia liikkeenjohtajia johtamaan liikettä kohti vihreää siirtymää; siellä on saatavissa nopeaa kasvua ja parempaa kannattavuutta. Siis paljon omistaja-arvoa!
Blogin kirjoittaja
Marko Parkkinen, Boardman partneri, puheenjohtaja Boardman Grown Kasvua vihreästä siirtymästä sparrausryhmä.
Kasvua Vihreästä siirtymästä sparrausryhmän muut jäsenet ovat Panu Parviainen, Jouni Pitkänen, Kimmo Timonen ja Laura Vatanen.
Sparrausta ja tukea kasvuun – Hae mukaan!
Sparrausryhmät toimivat kasvujohtajien vertaisryhmänä, joissa osallistujat keskustelevat keskenään ja asiantuntijoiden kanssa, saadakseen apua kasvuun liittyvissä kysymyksissä.
Boardman Grow starttaa syksyisin ja keväisin eri teemoja käsitteleviä sparrausryhmiä. Sparrausryhmään valitaan yrityksiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa. Ne ovat joko samassa kasvutilanteessa tai omaavat samankaltaisen liiketoimintamallin, ja näin ollen hakevat vastauksia samanlaisiin kysymyksiin kasvun suhteen.