Yrittäjän riskit nopeasti muuttuvassa maailmassa

Yrittäjän riskit nopeasti muuttuvassa maailmassa

Yrittäjän riskit nopeasti muuttuvassa maailmassa

 

Vääriin käsiin lipsahtaneet asiakastiedot, someskandaali, huono varautuminen poliittiseen epävakauteen tai miljardien korvausvastuu tahattomista ympäristötuhoista. Yritysmaailma on täynnä riskejä, joihin voi ja kannattaa varautua.

Maailman johtava vakuutus- ja riskipalvelujen tarjoaja Marsh Oy isännöi Boardman2020 VIP-tilaisuuttamme teemalla ”Uudet riskit, riskienhallinta ja globaalin liiketoiminnan tukeminen nopeasti muuttuvassa maailmassa”.

 

Riskitrendit

Talous heittelehtii, geopoliittinen levottomuus riivaa ja lisääntyvä eriarvoisuus tuo omat mausteensa globaaliin riskisoppaan. Tämän päivän riskimaisemaa niin todennäköisyydellä kuin etenkin vaikuttavuudella hallitsevat kuitenkin ympäristöasiat, kuten sään ääri-ilmiöt, vesikriisi, luonnonkatastrofit sekä epäonnistuminen ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sopeutumisessa.

Ympäristövastuukorvauksetkin ovat nousussa. Ympäristön tilaan kohdentuvat riskit kannattaa siis huomioida tarkkaan, ei vaan maapallon hyvinvoinnin vaan myös yrityksen tulevaisuuden vuoksi.

Myös sosiaalisen median salamannopea ja vaikeasti hallittava luonne synnyttää uudenlaisia maineenhallintariskejä yrityksille. Lisäksi tietoturvariskit ovat tulleet ryminällä mukaan riskienhallintakeskusteluihin. Näiden molempien riskien minimointiin kannattaa alati digitalisoituvammassa maailmassa satsata tosissaan.

 

Jaettua vastuuta

Riskien hallinta tulisi yrityksessä olla kaikkien vastuulla – organisaation jokaisella hierarkiatasolla. Esimerkiksi cyperriskien hallintaa ei kannata sysätä tietoturvapäällikölle, vaan sisällyttää hallituksen vastuisiin, koska se liittyy olennaisesti strategiseen suunnitteluun.

Yksittäisien inhimillisten cyperriskien hallinta vaatii aikaa. Työntekijän huijausviestiin haksahtaminen voi käydä kalliiksi, samoin kuin luottamuksellisten tietojen karkaaminen huolimattomasti lähetetyissä sähköposteissa. Henkilöstön koulutuksella näiden riskien minimoimiseksi voi säästää pitkän pennin.

 

Kasvuyrittäjän vakuutustarpeet

Yrityksille löytyy johdon vastuuvakuutusta, vahinkovakuutusta, rikosvakuutusta, omaisuusvakuutusta, virhevakuutustakin. Aina on kuitenkin syytä harkita tarkkaan, milloin yrityksen kannattaa ostaa vakuutuksia ja milloin kantaa riski itse. Mieti, saako yrityksesi vakuutuksista toivomansa hyödyn. Kaikkea ei kannata vakuuttaa, vaikka se olisi helppoa.

Pohdittava on myös, kuinka paljon ja millaisia riskejä yrityksesi kestää. Sopivien riskien ottaminen on jopa tarpeen menestyksen tavoittamiseksi.

”Riskit luovat mahdollisuuksia! Ei ole mitään liiketoimintaa, jos ei ole riskejä,” summaa Tuomo Kemppainen, Marsh Oy:n toimitusjohtaja

Vakuuttamisen ja riskien hallinnan tulee vastata liiketoimintaympäristön ja yrityksen muutoksiin. Kansainvälistyvän yrityksen kannattaa kartoittaa globaalit vakuutusvaihtoehdot. Lisäksi johdon vastuulle voi kansainvälistymisen myötä tulla yllättäviä uusia asioita, joten johtajille hankittava johdon vastuuvakuutus on äärimmäisen tärkeää etenkin uusilla markkinoilla.

Sopimusten laatiminen kannattaa tehdä tarkkaan ja mieluiten kolmannen osapuolen avulla. Siltikin sopimus oikeusturvavakuutuksesta kannattaa allekirjoittaa ensimmäisenä, ennen kuin allekirjoittaa mitään muuta sopimusta.

Yrityksen arvokkainta omaisuutta voi olla patentti tai patentoimaton innovaatio, pienikin idea. Ulkopuoliselle aiheutettu vakuuttamaton vastuuvahinko voi maksaa yrityksen tulevaisuuden. Kaikkea vakuutuksella ei kuitenkaan voi kattaa, vaan yritys tarvitsee myös kriisisuunnitelman.

 

Apua riskien hallintaan

Kaikkia yritystoiminnan riskejä ei voi hallita. Vakuutusmeklarit kuitenkin auttavat hallitsemaan niitä, joita voi. Prosessi alkaa yrityksen riskinkantokyvyn analyysista, joka luo päätöksenteolle pohjan: Nämä riskit me voimme kantaa, mutta nuo on siirrettävä yhtiön ulkopuolelle.

Marshin riskianalyysit perustuvat Marshin keräämään kansainvälisen big dataan, jonka analysoinnissa otetaan ensin huomioon niin vahingot kuin toimialakohtainen vakuutusdata, ja niitä peilataan vielä asiakkaan omaan riskinkantokykyyn.

 


Aiheesta tilaisuudessa alustivat Marshin Client Management Leader Marjaana Järvinen, Financial Lines and Liability Practice Leader Panu Peltomäki sekä toimitusjohtaja Tuomo Kemppainen.

Yhteenvedon kirjoittaja, Elina Harju, Boardman Oy