VIP-jäsenprofiili: Ville Stenroos, varastomies

VIP-jäsenprofiili: Ville Stenroos, varastomies

VIP-jäsenprofiili: Ville Stenroos, varastomies

 

”Olen aloittanut työn tekemisen tosi nuorena. Koululaisena jaoin mainoslehtisiä, ja halusin tehdä enemmän töitä: jakaa yhden piirin sijasta kaksi. Esimiehen mukaan piirit oli mitoitettu yhdelle henkilölle, eikä kukaan jaksaisi jakaa kahta piiriä, mutta väsymättömän soittelun tuloksena sain toisen piirin. Palkkasin pikkupoikia jakamaan lehtiset puolestani.

 

Minähän tein tappiota siinä hommassa, mutta siitä se lähti.

Olen sarjayrittäjä. Yhdeksänkymmentäluvulla perustin työnvälitysfirman ja pari vuotta myöhemmin rakennusliikkeen. Vuonna 1999 olin kuntosalilla kaverin kanssa ja päätimme perustaa yrityksen. Teimme ensin päätöksen yrityksen perustamisesta ja sen jälkeen lähdimme miettimään, mitä meidän kannattaisi tehdä.

Liian moni sanoo, että perustaisi yrityksen, jos olisi hyvä idea. Tämä hyvän idean liiallinen korostaminen on haitallista, sillä yrittämiseen ei tarvitse olla ideaa valmiina. Ideoita tulee ja menee, mutta tekeminen ja toteutus ratkaisevat.

Pienvarastoala vaikutti lupaavalta ja sitä lähdettiin tekemään. Näin syntyi Cityvarasto Oyj. Nyt työllistämme tytäryhtiömme PakuOvelle.comin kanssa 70 henkilöä ja olemme alan markkinajohtaja Suomessa.

 

Kukaan ei pysty jakamaan kuin yhden piirin

Kymmenisen vuotta sitten olin kolmen yrityksen toimitusjohtaja samaan aikaan – ja siihen aikaan liittyvät myös urani isoimmat haasteet. Yrittäjän pitää koko ajan pitää tehdä päätöksiä, ja kolmen yrityksen johtajan hattu päässä jouduin tekemään yhä isompia päätöksiä vajaammalla informaatiolla. Tein liian montaa asiaa samaan aikaan enkä keskittynyt.

Myin henkilöstövuokrausyrityksen ja rakennusliikkeen, ja päätin keskittyä tähän pienvarastoyhtiöön. Kiinteistöala ja sen pääomaintensiivisyys sopivat tälle valitsemalleni tielle parhaiten. Se oli järkevä siirto, sillä keskittymisellä yhteen toimialaan ja yritykseen oli ratkaiseva merkitys. Kukaan ei pysty jakamaan kuin yhden piirin, he olivat oikeassa.

Siinä alussa oli yksi motto kasvun ruokkimiseen. Päätin, että minä en myy omaa työtäni. Aika monet yrittäjät myyvät omia palveluja ja tekevät itse suorittavia töitä. Vuorokauden tunnit ja oma jaksaminen eivät kuitenkaan skaalaudu.

Kun olen kohdannut vaikeita tilanteita, en ole menettänyt toivoa vaan noussut ylös.

Valitettavasti se vaan on niin, että yleensä epäonnistumisista oppii enemmän kuin onnistumisista. Rapatessa roiskuu, mutta keskeistä on toipuminen epäonnistumisista.

 

Pitkän matkan juoksua

Yrittäminen on pitkän matkan juoksua. Minua harmittaa, että suomalaiset kasvavat yritykset myydään liian varhaisessa vaiheessa pois. Kun kiekko polttaa lavassa, ei ole malttia pitää. Olisi hienoa, jos nämä suomalaiset yritykset kasvaisivat, kehittyisivät, työllistäisivät ja maksaisivat veroja.

Kasvavia yrityksiä pitäisi tukea entistä enemmän. Suomessa on hirveän helppo saada 50 000 euron pienyrityslaina tai 300 000 euroa rahoitusta. Sitten kun pitäisi saada 5 miljoonaa euroa, niin se ei Suomessa olekaan enää kovin helppoa. Yrityksen alkuvaihe on helpompi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta summien kasvaessa rahoituksen saaminen Suomessa vaikeutuu. Meillä ei ole tarpeeksi sen kokoluokan sijoittajia. Pitäisi luottaa yrittäjään ja ajatella, että tuohon matkaan kannattaa mennä mukaan vaikka vähemmistöomistajana.

Suhtautuminen yrittäjyyteen on muuttunut huimasti oman urani aikana, mutta edelleen meillä on käsijarru koko ajan päällä. Suomessa on jo todella paljon yrityksiä: emme tarvitse lisää yrityksiä, vaan lisää kasvavia yrityksiä. Yrityksille pitäisi sääntelyyn vaikuttamalla luoda kannusteet kasvaa. Meillä erääseen rakennuslupaan vaadittiin kolmisenkymmentä liitettä, ja tavoitteena oli muuttaa varastotila varastotilaksi.

 

Olen hidas sarjayrittäjä

Ihmiset yliarvioivat sen mitä voi saada aikaan vuodessa, mutta aliarvioivat mitä voi saada aikaan vuosikymmenessä – liityin Perheyritysten liittoonkin. Kärsivällistä ja pitkäjänteistä omistajuutta ja johtajuutta tarvitaan Suomessa entistä enemmän. Olen todella innostunut tästä edelleen ja haluan kehittää tätä eteenpäin.”

 

Annika Sipilä


Boardman Grow -ryhmän VIP-verkosto on aktiivisen kasvuyrittäjän, kasvuyrityksen toimitusjohtajan tai muulla tavalla kasvunkulttuuriin aktiivisesti vaikuttavan henkilön verkosto. VIP-verkoston toiminta käynnistettiin vuonna 2013.

Haluatko sinäkin Boardman Grown VIP -jäseneksi? Lue lisää ja hae mukaan täältä.