VIP-jäsenprofiili: Pekka Koponen, Innovaation vauhdittaja

VIP-jäsenprofiili: Pekka Koponen, Innovaation vauhdittaja

Perustaja, hallituksen puheenjohtaja, Spinverse Oy

Kasvu syntyy uudistumisesta

Työskentelin urani alkupuoliskolla 14 vuotta Nokialla, ja sain kirjoittaa diplomityönäni ohjelmiston, joka päätyi lopulta 500 miljoonan käyttäjän taskuun. Kansainvälinen ura aukeni nopeasti, ja työskentelin ympäri maailman Kiinasta ja Singaporesta Iso-Britanniaan ja Sveitsiin. Nämä vuodet olivat merkittäviä urakehitykselleni, ja keräsin matkan varrelta tärkeitä ohjenuoria: On hyvä pyrkiä maailman parhaaksi. Ketä hyvänsä voi mennä tapaamaan. Globaali ajattelu on itsestäänselvyys.

Kun yksikköäni Nokia Venturesissa ryhdyttiin ajamaan alas, päätin lähteä rakentamaan omaa yritystäni, Spinverseä. Olemme 50 henkilön innovaatiokonsulttiyritys, joka on tunnettu mm. Pohjoismaiden suurimpana EU-rahoitusasiantuntijana. Toimipisteitämme on Espoossa, Tukholmassa sekä Berliinissä, ja vientiä on n. 20 maahan. Toimintamme perustuu julkisen innovaatiorahoituksen hyödyntämiseen yritysten uudistumisessa ja valtion yhteistyöhön yritysten kanssa.

Kasvu syntyy uudistumisesta. Suurin osa suomalaisista teollisuudenaloista ei voi kasvaa tekemällä samaa, vaan luomalla uutta. Yritykset, joiden omistajat ja hallitus ovat sisäistäneet innovaation tavoitteet ja uskaltavat investoida, voittavat. Vielä 15 vuotta sitten Suomessa oli vain kolme venture capital-rahastoa, ja start-up toiminta oli vaikeaa. Kehitys on ollut huimaa, mutta rahaa pitäisi saada yhä enemmän kohdistettua kasvuun ja scale-up-yrityksiin.

Suomen päävientituote on innovaatio

Jokaista valtion tarjoamaa innovaatioeuroa kohti yritykset laittavat likoon kaksi euroa. Myös innovatiivisilla julkisilla hankinnoilla on merkitystä. Esimerkiksi terveyssektorin kehittämisessä, kiertotalouden edistämisessä ja uusiutuvan energian käytössä valtio voi omilla hankinnoillaan mahdollistaa suomalaisille yrityksille hyvät lähtökohdat kansainväliselle kasvulle. Julkisen hankinnan kriteeriksi pitäisikin nostaa uuden liiketoiminnan synnyttäminen nykyisen halvimman ratkaisun tilaamisen tilalle.

Suomen päävientituote on innovaatio, mutta edellisen hallituskauden alussa innovaatiorahoitusta leikattiin 300 miljoonaa euroa. Sen tuloksena koko Suomen innovaatiokasvun kenttä ja erityisesti yritysten ja yliopistojen välinen yhteistyö on kärsinyt, ja tilanne on vähentänyt yritysten omia investointeja. Olen viime vuoden alusta ollut Teknologiateollisuuden innovaatiotyöryhmän ja tämän vuoden alusta myös siihen yhdistetyn Kilpailukykytyöryhmän puheenjohtaja.  Ryhmän tavoitteena on rakentaa nousu takaisin maailman huipulle. Systemaattisen yritysten ja valtion kanssa vuoropuhelun ansiosta olemme saaneet rahoituksen takaisin kasvuun, ja myös investointipuolella näkyy orastavaa positiivista signaalia. Odotamme uutta hallitusohjelmaa, ja uskomme, että myönteinen kehitys jatkuu.

Innovaation vähäisyys on riski

Olemme Teknologiateollisuuden kanssa tekemässä kesällä selvitystä innovaatiojohtamiskäytännöistä suomalaisten teollisuusyritysten hallituksissa, minkä pohjalta pyrimme identifioimaan menestyvien yritysten toimintoja. Tuore sankaritarina on esimerkiksi Neste, joka on Jorma Elorannan aikana muuttunut maailman parhaasta venäläisen raakaöljyn jalostajasta maailman merkittävimmäksi uusiutuvien polttoaineiden valmistajaksi. Hallituksen rooli on ollut keskeinen, ja hanke olisi voitu kuopata useaan otteeseen. Hallitus kuitenkin ymmärsi, että koko yrityksen uudistuminen riippui juuri siitä. Tämänkaltaisia menestystarinoita tarvitaan Suomessa lisää. Innovaation on oltava jatkuvasti hallituksen agendalla. Innovaation puuttuminen tai vähäisyys yrityksessä on riski, johon hallituksen on tartuttava.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella on tärkeä paikka mahdollistaa EU-rahoituksen riittävä laajuus, ja kehittää sitä eteenpäin yritysten toimintaa mahdollistavaksi instrumentiksi. Valtionvallalle, teollisuudelle ja tutkimusmaailmalle kyseessä on äärimmäisen tärkeä jakso, jonka vaikutukset jatkuvat koko seuraavan vuosikymmenen ajan.

Boardman Grown parasta antia

Kun Boardman2020 lanseerattiin, minut kutsuttiin ensimmäisiin tilaisuuksiin mukaan. Olin vaikuttunut siitä, miten Boardman oli lähtenyt uudistamaan itseään kutsumalla mukaan nuoria yrittäjiä täydentämään kokeneiden hallitusammattilaisten kokemuksia. Pecha Kucha -kasvuyrittäjien ilta on hieno tilaisuus, ja on upeaa nähdä, että sankariyrittäjät nostetaan jalustalle jakamaan oppejaan. Olisi hyödyllistä, jos samantyyppisen tilaisuuden voisi toteuttaa kokeneiden hallitusammattilaisten ympärillä teemalla ”Hallitus, joka avasi yrityksen tien menestykseen.”

Kiinnostavatko innovaatio ja teknologia hallitusta?

Teknologiateollisuus selvittää yhteistyössä Spinversen kanssa suomalaisten teollisuusyritysten hallitusten käytäntöjä innovaatiojohtamiseen liittyen Board Practices on Innovation Governance -kyselyssä. Jos olet hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja, vastaa kyselyyn 30.6. mennessä. Tulokset esitellään alkusyksystä vastanneille.

Kyselyyn pääset tästä.