VIP-jäsenprofiili: Lasse Mäkelä, Kasvurahoituskehittäjä

VIP-jäsenprofiili: Lasse Mäkelä, Kasvurahoituskehittäjä

Suoritin opintoni Pariisissa ja Lontoossa. Ensimmäinen työpaikkani oli investointipankkiirin pesti Merrill Lynchillä ja myöhemmin pankkiiriliike Icecapitalilla Helsingissä. Sain kuitenkin pankkiirinurasta tarpeekseni, ja tein sen jälkeen yrityskauppa- ja talousjohtotehtäviä mm. Koneella, Constissa ja Corbelilla. Invesdor oli kuitenkin lähtenyt jo muhimaan, ja 2013 siirryin täyspäiväisesti yrittäjäksi.

Rakensimme Invesdorin ystävieni kanssa aivan nollasta, ja seitsemässä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Teimme vastikään tänä vuonna fuusion itävaltalaisen yrityksen, Finnestin kanssa, ja nyt meillä on ihmisiä viidessä eri maassa, ja voimme ottaa kohdeyhtiöitä Pohjoismaista, Itävallasta ja Saksasta. Olemme onnistuneet saamaan lisää sijoittajia, ja päässeet osaksi kansainvälisiä markkinoita. Seuraavat haasteet liittyvätkin oikeanlaisen ja menestyvän digitaalisen ekosysteemin rakentamiseen kansainvälisellä tasolla.

Yrittäjän uudet haasteet

Olin aina tottunut tekemään töitä muille, ja vaikka olinkin yrittäjäperheestä, yrittäminen itsessään tarjosi paljon yllätyksiä ja uutta. Olen taustaltani rahoitusalan ihminen, ja ajattelin aina, että markkinointi on hieman tyhjänpäiväistä. Yrittäjänä kuitenkin ymmärsin sen merkityksen – jos ei ole markkinointia, ei ole myöskään asiakkaita. Lähdimme Invesdorilla käyttämään sosiaalisen median kanavia markkinointiimme, sillä se oli edullista ja se tavoitti asiakkaat. Markkinointi ei ollut koskaan ollut pöydälläni, ja yhtäkkiä se olikin ydintoiminto, josta onnistuin suoriutumaan minimaalisin kuluin.

Projektijohtamisesta ihmisjohtamiseen

Rahoitusalalla johdettiin ensisijaisesti asioita ja projekteja. Esimiehekseni ei kertaakaan työurani aikana osunut todellista ihmisjohtajaa, joten oman ihmisjohtajaroolini omaksuminen ei ollut yksinkertainen tehtävä. Hyvä johtaja on reilu, ja onnistuu luomaan henkilöstölleen turvallisuudentunteen olemalla johdonmukainen. En ole itse aina ollut paras esimerkki hyvästä ihmisjohtajasta, mutta siihen olen pyrkinyt.

Arvopohjaisista teemoista käydään kiihtyvään tahtiin keskustelua – yritykset tekevät hyvää ja samalla tulosta ilmastonmuutoksella, kierrätystaloudella ja vastuullisuudella. Rahoitusta hyvälle idealle voi kuitenkin olla vaikeaa löytää. Perinteisessä maailmassa rahoituksen haku toimii ainoastaan kassavirta-ajatteluun painottuvista lähteistä. Nyt meidän tyyppisten alustojen kautta on kuitenkin mahdollista luoda yhteisöjä, jotka uskovat yrityksen arvoihin ja näin ollen haluavat rahoittaa toimintaa. Invesdorin kautta luomme ympäristön, jossa yritykset voivat keskustella suoraan yhteisölleen ja ihailijoilleen. Tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin yrittäjille kuin sijoittajillekin, jotka haluavat rahoittaa yritystoimintaa, johon uskovat.

Kirjoittanut Emma Laras