Vain sisäinen palo kantaa  

Vain sisäinen palo kantaa  

Ensimmäinen kokemuksemme au pairin palkkaamisesta meni pieleen. Talosta hävisi rahaa ja baarikaapista juomia. Onneksi saimme hyvän neuvon. Pankaa ilmoitus vanhoillislestadiolaisten Päivämies-lehteen. Löysimme sen kautta kolme fiksua, hauskaa ja luotettavaa kotiapulaista, joille ei tarvinnut vääntää kaikkea rautalangasta.

Suuri tekijä kotiapulaistemme onnistumisten taustalla oli sisäinen ohjautuvuus. Hyvin tehty työ oli heille omantunnon asia. Vaikka työnantaja ei näkisi, Jumala näkee. Itsensä ylittäminen on kutsumus. Eikä palkkaa saada vain kerran kuussa, vaan myös elämän päätteeksi.

Menestyvä yritysjohtaja kertoi etsivänsä nykyään työnhakijoiden ansioluetteloista pesäpallon, suunnistuksen ja kuorolaulun kaltaisia harrastuksia. Hänkin taisi ajaa takaa kypsyyttä ja yhteistyökykyä, jos tulkintani sallitaan. Sisäistä paloa.

Toinen yritysjohtaja taas sanoi haluavansa palkata ihmisiä, joilla on jotain hampaankolossa. Joilla on jotain todistettavaa. Työttömiä. Päähän potkittuja. Kaiken itse ansainneita. Hänkin puhui sisäisestä ohjautuvuudesta.

Kun lahjakkuuteen yhdistyvät arjen kestävä asenne ja motivaatio, on värisuora valmis. Tulevaisuuden menestyjiä ovat yritykset, joiden työntekijät ovat valmiita myöhentämään tarpeentyydytystään. Vaikka shokeeraamalla saa klikkejä sosiaalisessa mediassa, it takes ten years to become an overnight success, kuten vanha kansa sanoo.

Siirtolaisuus on yksi sisäisen palon täydellisimpiä, joskin tietysti usein myös romantisoiduimpia, ilmentymiä. Siinä yhdistyvät nälkä ja visio. Paremman huomisen puolesta on tehty suuria uhrauksia, ja tulosten aikajänne on usein vasta seuraavassa sukupolvessa.

On ollut hienoa lukea turvapaikan Suomessa saaneiden irakilaisten ja syyrialaisten suunnitelmia siitä, kuinka he hankkivat työpaikan ja aloittavat alusta. Siinä on Suomelle valtava voimavara, jos vain annamme heidän unelmiensa toteutua.

Itse Yhdysvaltoihin emigroitunut irlantilainen Brian Buffini on tutkinut 2000-luvun siirtolaisia ja löytänyt seitsemän tekijää heidän yliedustetun menestyksensä takana.

  1. Openness to learn
  2. Do-whatever-it-takes mindset
  3. Willingness to outwork others
  4. Spirit of gratitude
  5. Boldness to invest
  6. Willingness to delay gratification
  7. Remembering where one came from

Vanhanaikaiselta kalskahtava lista on edelleen kurantti. Siirtolaisuus on sisäistä paloa, eikä se ole muuttunut vuosisatojen aikana miksikään. Sisäinen palo on mielentila, joka tuottaa tuloksia ja onnellisuutta yksilölle ja yhteisölle, eikä se – tietenkään – ole riippuvainen ajasta, paikasta tai statuksesta.

Itse yritän tunnistaa idealismin ja ruokkia sydämen paloa. Yritän löytää tiimiini jokaista kantasuomalaista kohti ei-suomalaisen, joka on päättänyt menestyä uudessa kotimaassaan. Nouseville staroille yritän viestittää, että vaikka kunnianhimo on hyvä lähtökohta, vain harjoitus tekee mestarin.

 

Kristiina Helenius

Kirjoittaja on kansainvälisen bisnesverkosto Amchamin toimitusjohtaja ja Boardman 2020-VIP:n jäsen