Vaihtoehtoiset sijoitus- ja rahoitusmuodot

Vaihtoehtoiset sijoitus- ja rahoitusmuodot

Vaihtoehtoiset sijoitus- ja rahoitusmuodot

 

Boardman Grow VIP-jäsentilaisuus 25.5. Tapahtumakuvaus


Vaihtoehtoiset sijoitus- ja rahoitusmuodot herättivät kiinnostusta Boardman Grow VIP-jäsen kasvuyrittäjyysverkostossa 25.5. Olohuone oli täynnä verkoston jäseniä kuuntelemassa keskustelua, jossa panelisteina olivat Fellow Financen perustaja Jouni Hintikka, Invesdorin perustaja Lasse Mäkelä, Sasu Ristimäki, SRI Capitalista ja Päivi Jääskeläinen, OPn liiketoiminta-alueen johtaja ja OP Helsingin vt. toimitusjohtaja. Moderaattorina toimi uunituoreen Fintech Finlandin toiminnanjohtaja Nina Rudanko. Fintech Finland perustettiin buustaamaan suomalasten Fintech firmojen kasvua ja kansainvälistymistä

 

Suomessa joukkorahoituksen kaikki muodot kasvussa

Lasse Mäkelä kertoo idean Invesdoriin lähteneen ärsyyntymisestä rahoituspalveluiden monimutkaisuuteen. ”Halusimme tehdä listaamattomien yritysten rahoituksesta mahdollisimman ymmärrettävää, läpinäkyvää ja digitalisoitua”, Mäkelä kertoo. Invesdorin kautta on sijoitettu yli 55 miljoonaa euroa ja noin 5 % hakemuksen tehneistä yrityksistä lopulta päätyy palveluun yleisön nähtäville.

Jouni Hintikka on vuonna 2013 perustetun joukkorahoitus- ja vertaislaina-alustan Fellow Financen yksi perustajista ja toimitusjohtaja. Fellow Finance haluaa muuttaa perinteisen pankkirahoituksen suoraan lainaukseen ihmisten ja yritysten välillä. Hintikka kertoo, että lainamuotoisen joukkorahoitusmarkkinan arvioidaan kasvavan 53 % vuosittain 2016-2020.

Nina Rudanko esittelee Sasu Ristimäen ICO-guruna ja kryptoteknologiaosaajana. Ristimäki kertoo kryptoteknologian mahdollistavan tavan mullistaa pääomien kohdentamisen sitä tarvitseville yrityksille. Kryptoteknologia tarjoaa tähän uuden mallin ja on siksi uhka perinteisille pankkitoimijoille.

OP:n Päivi Jääskeläinen kertoo digiajan olevan täynnä mahdollisuuksia hakea vauhtia kasvuun. Pankeilla on ensimmäistä kertaa edessä tilanne, että ne joutuvat elämään monessa maailmassa samaan aikaan. Iso osa asiakkaista elää perinteisessä pankkimaailmassa, ja toisaalla edelläkävijät vaativat uusia palveluita ja mitä digitaalisemmin asiat saa hoidettua, sen parempi.

 

Nopea kehitys työntää toimijoita toisiaan kohti

Keskeinen vaihtoehtoisten sijoitus- ja rahoitusmuotojen mahdollistaja on digitalisaatio, jonka avulla luodaan markkinapaikka sijoittajan ja yrityksen tai kuluttajan välille. ”Nopeimmin kehittyy se missä luottopäätöksiä tehdään ja minkälaisen datan pohjalta niitä tehdään. Fintech-maailma on siellä vahvasti. Eräs toimija hyödyntää jo Amazonin asiakaspalautteita luottopäätösten tekemisessä”, Jääskeläinen sanoo.

Ala kasvaa ja kypsyy, mutta panelistit eivät usko, että finanssiteknologiayritykset ja perinteiset pankkitoimijat työntävät toisensa pois markkinoilta. ”Yhteistyö tiivistyy eri suuntiin. Vastakkainasettelu on turhaa kärjistystä, loppupelissä kyse on kuitenkin aina asiakkaan tarpeista”, Mäkelä sanoo. Pk-yritykset tarvitsevat rahoitusta, mutta finanssikriisin ja kiristyneen regulaation takia se on entistä haastavampaa. Näin lainarahoituksen rinnalle haetaan pääoman sijoittajia ja riskinkantajia. ”Rahoitushankkeet, joihin pankki ei lähde mukaan tai luottopäätös kestää liian kauan, ohjautuu meille”, Fellow Financen Jouni Hintikka sanoo.

Vaihtoehtoiset rahoitusmuodot ovat levinneet valtavirtaan, kun isot pankit ovat lähteneet mukaan. Asiakkaille yleistyminen tarkoittaa parempaa palvelua. ”Tälläkin viikolla keskusteltiin muutaman finanssiteknologiayrityksen aihioista. Ketterät fintechit kehittävät uutta, mutta meidän vahvuutemme ovat ne asiakkaat ja pääoma. Fintechit ovat todella hyviä löytämään tunnistamattomia asiakastarpeita”, OP:n Päivi Jääskeläinen sanoo.

 

Onko Suomeen helppo tulla finanssiteknologiayrityksenä?

Tarpeita ja potentiaalia uudentyyppiseen yritysrahoitukseen on olemassa, mutta alku ei ollut helppo. ”Ensimmäisenä meneminen uusille markkinoille ei ole se helpoin tie”, Hintikka sanoo.

Ensimmäiseksi Invesdorin perustajat menivät Finanssivalvonnan puheille keskustelemaan toimiluvan tarpeesta. Mäkelä kertoo halunneensa tehdä asiat läpinäkyvästi alusta asti: ”Se oli oppimista puolin ja toisin, kun kävimme läpi digitaalisia mahdollisuuksia”. Uudentyyppisen toimijan tulo markkinoille ravistelee vanhoja toimijoita ja Mäkelä kertookin Invesdorin kohdanneen vastarintaa kolmessa aallossa: ”Ensin bisnesenkelit suhtautuivat meihin epäillen, sen jälkeen pääomasijoittajat ja kolmantena investointipankit, mutta nyt teemme yhteistyötä”.

Joukkorahoitus on yleistymässä EU-maissa lainsäädännön selkiytymisen myötä. Kaikki eivät kuitenkaan vielä ole samalla viivalla. ”On tullut ilmi, että suomalaisilla fintech-yrityksillä on etu. Esimerkiksi Espanjassa tunnistautuminen pitää hoitaa paperiteitse, mutta Fivan luvalla voisimme toimia Espanjassa. Kaikilla Euroopan mailla on sama direktiivi, mutta tulkinnat vaihtelet maittain”, Mäkelä sanoo.

 

Miltä finanssiteknologian tulevaisuus näyttää?

Vaihtoehtoiset sijoitus- ja rahoitusmuodot ovat punoutumassa tärkeäksi osaksi rahoitusmuotojen verkkoa. ”Alalla on hirveästi lähtöjä, erilaisia finanssiteknologiapalveluita alkaa jo olla. Seuraava vaihe on rajapintojen kokoaja. Se on varmasti joku iso toimija, joka sen ottaa ja iskee tähän markkinaan”, Mäkelä sanoo.

Rahoitusmarkkinat sirpaloituvat ja eivätkä ole enää kiinni perinteisessä pankkisektorissa kuin aiemmin. ”Voimakkain paine kohdistuu maksamiseen ja avoimiin rajapintoihin”, Jääskeläinen analysoi tilannetta pankkisektorin näkökulmasta, ”Vähiten uhkaa on asuntolainoille, sillä puhutaan pitkästä vakuudellista pääomaa sitovasta rahoituksesta”. Hintikka tarttuu tähän ja lupaa yrityksensä tarttuvan asuntolainoihin heti kun aika on kypsä ja korkotaso oikea.

Paljon mediassakin esillä ollut koodaripula vaivaa myös finanssiteknologia-alaa. ”Osaavat ihmiset ovat selkeä kasvun este”, Hintikka sanoo, ”Kehittyäkseen ala tarvitsee lisää koodareita, nimenomaan tekijöitä, ei projektipäälliköitä. Me olemme palkanneet Eritreasta ja Vietnamista, kun Suomesta ei löydy”.

Ristimäki maalaa tulevaisuuskuvan, joka ei hänen mukaansa välttämättä ole edes niin kaukainen: ”Jo 1970-luvulla Nobel palkittu ekonomisti Friedrich Hayek on kirjoittanut, että taloudelle olisi hyvä, että olisi yksityisiä vaihtoehtoisia rahoja ja liikepankeilla pitäisi olla oma raha, joka pakottaa pankin kredibiliteettiin, mutta olisi vaihtoehto keskuspankkirahalle. Nyt kryptoaikana se ei ole kaukaa haettu ajatus, että olisi pankki, jolla olisi oma kryptovaluutta.”

 


Haluatko kutsun seuraavalle VIP-jäsentilaisuudelle? Liity mukaan VIP-jäseneksi! Lisätietoa ja hakulomake löytyy täältä.