Saanko esitellä innovaation! Se on meille markkinaehtoisten start up:ien vetäjille tarkoitettu vertaiskoulutus, jota annamme toisillemme vapaamuotoisissa tapaamisissa tai vaikkapa tämän blogin kommenteissa. Ideana on oppia voittamaan kiltteytensä ja sanomaan ”jätä meidät rauhaan” sellaisille tahoille, joilla on kyllä mielipiteitä, mutta joista on käytännössä enemmän haittaa kuin hyötyä.
Ajatus lähti liikkeelle viime viikolla, kun Steve Jobsin ja Chelsea Isaacsin välinen sähköpostivaihto tuli julki. Aika monet olivat sitä mieltä, että Jobs toimi väärin, kun hän pyysi opiskelijatyttöä jättämään firmansa rauhaan. Itse asiassa hän teki kuitenkin vain sen, mitä yritysjohtajan kuuluukin: suojeli itseään ja tiimiään joutavalta häiriöltä. Itse olen Jobsiin verrattuna miellyttämishaluinen nössö, mutta toivon mukaan hyvät esikuvat ja harjoitus tekevät minustakin mestarin.
Yhdysvalloissa törmää tärkeään käsitteeseen, josta Suomessa ei kuule puhuttavankaan: paskapuheenpaljastin (bullshit detector). Enkä aio nyt pyytää anteeksi, vaikka tämä kuulostaakin karskilta, koska yritämme juuri harjoitella olemaan vähän vähemmän anteeksipyyteleviä. Herkkä paskapuheenpaljastin on yksi menestyvän yrittäjän välttämättömimpiä välineitä.
Säännöllinen torpedointitreenaus voisi auttaa meitä tunnistamaan, jos suurin ongelmamme ei olekaan alkupääoman tai markkinointitaitojen puute, vaan se, että ympärillämme kuhisee innovaatiojärjestelmän kaavussa jos jonkinlaista agendaa. Niitä ei helposti huomaa. Rahan niukkuutta ja kilpailijan iskuja vyön alle osaamme odottaa, mutta innovaatioammattilaisten piittaamattomuus tulee ensin puun takaa ja tekee sitten kyyniseksi.
Ketä sinun pitäisi pyytää jättämään itsesi rauhaan? Omalle listalleni pääsevät muun muassa ne, joiden mielestä suomalainen yrittäjä ei ota tarpeeksi riskiä ja joiden mielestä suomalainen yrittäjä ei näy tarpeeksi sosiaalisessa mediassa. Toisin sanoen ne, jotka nauttivat verorahoilla kustannettua kuukausipalkkaa mutta luulevat silti tietävänsä paremmin, mitä firma tai muu yksityinen organisaatio tarvitsee.
Kun häiriköt on koulutuksen avulla tunnistettu ja yrittäjät saaneet riittävää jämäkkyyttä, on marssijärjestystä helpompi oikaista. Innovaatiojärjestelmän on kompattava niitä, joita varten se on luotu, eikä päinvastoin. Toivottavasti olet jo merkinnyt itsenäisyyspäivän kohdalle Unelma Suomesta 2020 -tapahtuman, missä koulutus jatkuu.