Takaisin joutseneksi!

Takaisin joutseneksi!

Suomalaisessa yritysmaailmassa ja yhteiskunnassa on arvoja, missioita ja visiota. Kaikki kunnia niille. Mutta missä ovat meidän Unelmamme, jotka kantavat ja vievät meitä eteenpäin?

Asia on itselleni läheinen. Vuonna 2007 – Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuotena – järjestimme itsenäisyyspäivän juhlan. Juhlan saaman valtavan palautteen innoittamana syntyi ensimmäinen ajatus Unelma Suomesta 2020 -hankkeesta.

 

Unelman tavoitteena on luoda suomalaiseen arvomaailmaan vahvempaa yrittäjyyskulttuuria, vastuullista johtajuutta ja vahvempaa omistajuutta.

Vahvan yrittäjyyskulttuurin hyödyt koko yhteiskunnalle ovat kiistattomat. Yrittäjyyskulttuuri kasvattaa myönteistä elämänasennetta, kykyä ratkaista ongelmia sekä kykyä sietää riskejä ja epävarmuutta. Kohdatessamme kuluvan vuosikymmenen aikana eteen tulevia haasteita, nämä ovat kaikki yhteiskunnassa varsin välttämättömiä ominaisuuksia.

 

Unelmamme – ja rohkenemme tosiaan kutsua sitä tällä nimellä – on nostaa itsenäinen Suomi uuteen kukoistukseen. 

joutsenetUnelman toteutuminen vaatii uutta yhteistyötä, tunnistettavia ja historiaan jääviä konkreettisia tekoja ja muistoja. Haluamme parantaa uusien yritysten syntymahdollisuuksia ja vahvistaa jo olemassa olevien toimintaedellytyksiä. Meillä on Unelma Suomesta, jossa yritykset kasvavat Suomessa ja Suomen ulkopuolella pitäen kuitenkin kotipaikkanaan Suomea.

 

Tämä unelma on suuri ja vaatii työtä ja aikaa toteutuakseen – mutta eikö Unelmien pidä sellaisia ollakin? 

Joutsenta kutsutaan Suomen kansallislinnuksi. Nykyisellä asenteella ja tekemisen hengellä vaikuttaa siltä, että Suomen kansallislintu on kovaa vauhtia päätymässä aivan tavalliseksi pullasorsaksi. Sellaiseksi harmittomaksi, omaan oloonsa tyytyväiseksi taapertajaksi, joka odottaa muiden ruokintaa. Ja samalla ehkä ajattelee alitajuisesti itsellään olevan vain oikeuksia eikä lainkaan velvollisuuksia.

Kuluvan vuosikymmenen aikana yhteiskuntamme eteen tulevat haasteet vaativat ryhtiliikettä: suoraa puhetta, tekoja ja yli sukupolvien menevää vastuunkantoa, sekä kykyä tehdä päätöksiä, jotka olisi usein helpompi jättää tekemättä tai siirtää toisten tehtäväksi, myöhemmäksi.

Ihmisen toiminnan takia laulujoutsenen kannan määrä rohmahti koko Suomessa useasta eri syystä lähes vuosisata sitten. Nyt Oy Suomi Ab -yhteiskuntaa uhkaa samankaltainen kohtalo – ja mikä pahinta samasta syystä: ihmisen toiminnan vuoksi.

Kutsunkin yksittäisiä ihmisiä, yrityksiä ja koko yhteiskuntaa palaamaan takaisin joutseneksi.

Vietämme itsenäisyyspäivän juhlaa myös tänä vuonna 6.12.2010. Lämpimästi tervetuloa!

Unelma Suomesta, jossa kasvaa yrityksiä -hankkeen puolesta