Start-up omistajuuden 5 kultaista sääntöä

Start-up omistajuuden 5 kultaista sääntöä

Boardmanin start-up-aktiivit järjestivät paneelikeskustelun startup-omistajuudesta keskiviikkona 30.5.2012 Aalto Venture Garagella Otaniemessä. Asiantuntijapaneelissa keskustelivat sarjayrittäjät Taneli Tikka ja Ilkka Kivimäki, pääomasijoittaja Artturi Tarjanne, enkelisijoittaja Riku Asikainen sekä omistajuudesta väitöskirjaansa valmisteleva Tero Luoma. Vilkkaan keskustelun pohjalta kehitin startup-omistajuuden viisi kultaista sääntöä startupin perustajalle:

 

1. Perustajaomistaja, tunne roolisi

Startupin perustajatiimin on osattava erottaa, milloin ajatella kuin omistaja (mm. strategia- ja rahoituskysymykset) ja milloin on aika keskittyä tekemään operatiivista työtä täysillä. Perustajayrittäjän on tärkeää tuntea itsensä: tunnistaa vahvuutensa ja osata myös tunnustaa, kun omat rahkeet eivät enää riitä yrityksen kehittämiseen.

 

2. Ei 50-50 -tilanteita tai pakkokonsensusta

Yksi startupin tärkeimmistä tehtävistä on jatkuva kehittyminen, mitä ei tapahdu ilman jatkuvaa päätöksentekoa. On valtava riski, jos yrityksessä on kaksi tasaväkistä omistajaa tai suurempi omistajajoukko, jotka ovat sopineet, että kaikki yritystä koskevat päätökset tulee tehdä yksimielisesti. Ensimmäinen eripuraa aiheuttava kysymys voi lamaannuttaa koko yrityksen.

 

3. Start-up tarvitsee tarpeeksi pääomaa

Omistajan valtaan kuuluu yrityksen rahoitusasioista päättäminen. Jos yrittäjät haluavat kehittää tuotteensa tai palvelunsa viiveettä laajalle kansainväliselle markkinalle, siihen vaaditaan rahaa. Riittävä rahoitus ja useampi rahoituskierros luo start-upille kasvukykyisen pohjan, kunhan omistajat pitävät huolta rahoitustahdista ja budjetissa pysymisestä.

 

4. Keep it simple!

Menestykseen tähtäävän firman rahoitus ja omistuspohja täytyy rakentaa tarkkaan. Mitä selkeämpi ja hallittavampi omistaja- ja rahoitusrakenne firmassa on alusta saakka, sen kevyempää jatkorahoituksen saaminen on.

 

5. Omistajien agendat ja arvot selviksi

Yrityksen perustajilla ja rahoittajilla täytyy olla selkeä yhteinen agenda yrityksen tulevaisuudelle. Kun omat tavoitteet yrityksen sisällön, oman vallankäytön, uran ja mahdollisen exitin suhteen ovat selvät, ne pystyy kommunikoimaan tiimille ja sijoittajille selkeästi. Menestyksekäs yhteistyö on lopulta hyvän itsetuntemuksen ja vuorovaikutuksen tulosta.

Tilaisuudessa kuvattiin video:

Katso video tästä

Julkaistu 4.6.2012 boardman.fi -sivulla