Se kerta, kun opetin ruotsalaisille PR:n merkityksen

Se kerta, kun opetin ruotsalaisille PR:n merkityksen

Se kerta, kun opetin ruotsalaisille PR:n merkityksen

 

Online-markkinointisuppilo, jonka huipulla on PR eli mediasuhde-työ ja vaikuttajien tavoittaminen somessa.

 

Mitä on PR ja miksi kasvuyrityksen pitäisi olla siitä kiinnostunut? Kerronpa pienen tarinan…

Nokialla työskentelyni jälkeen ja yrittäjäksi ryhdyttyäni, yksi ensimmäisistä asiakkaistani oli ruotsalainen ohjelmistoyritys, joka oli juuri saanut sijoituksen Suomesta. Mainosteknologiataustani ansiosta sain tehtäväkseni myydä heidän analytiikkapalveluaan suomalaisille mediayhtiöille.

Minusta oli hienoa edustaa ruotsalaista yritystä heidän käyntikortillaan – onhan ruotsalaisilla maine erinomaisina myyjinä ja markkinoijina. Työn lomassa kuitenkin huomasin, että hienojen webbisivujen, esitysten ja käyntikorttien lisäksi yritys ei tehnyt juuri mitään online-markkinointia. Mitä ihmettä?

Otin asian puheeksi toimitusjohtajan kanssa. Hän vastasi, että ovathan he aiemmin “jotain twiittailleet”, mutta ei se oikein ollut tuntunut toimivan. Ehdotin, että jospa kokeiltaisiin tehdä homma kunnolla. Ensimmäinen askel ‘oman median’, eli verkkosivujen, sosiaalisen median kanavien jne., jälkeen on saada niin kutsuttua ansaittua medianäkyvyyttä, eli tehdä proaktiivista PR-työtä.

Olin jo tätä harjoitellut ja kirjoitin ylös perusasiat: Mitä halutaan kertoa ja kenelle, ja mitä tällä halutaan saavuttaa? Mistä mediassa puhutaan tällä hetkellä? Mitkä mediat sopisivat parhaiten viestin välittäjäksi, ja ketkä niiden toimittajista tietävät kyseisestä markkinasta tai teknologiasta? Kirjoitin toimittajille suunnatun “myyntimeilin” sekä tiedotteen aiheesta. Lähdin ottamaan toimittajiin yhteyttä henkilökohtaisesti, ja tiedotteen julkaisupäivän päätin vasta, kun olin saanut yhdeltä toimittajalta lupauksen jutun kirjoittamisesta.

Maailman suurin teknologiamedia TechCrunch kirjoitti artikkelin, ja sitä seurasi lukuisa määrä muitakin juttuja. Seuraavana päivänä toimitusjohtajan puhelin alkoi soimaan. Hänelle soittivat sijoittajat ympäri Eurooppaa ja potentiaaliset strategiset kumppanit Yhdysvaltoja myöten. Käynnissä oleviin avoimiin työpaikkoihin tulevien hakemusten määrä ja laatu nousi pilviin.

Oli tapahtunut valaistuminen. Jatkoin yrityksen ulkoistettuna markkinointijohtajana, ja rakensimme online-markkinointisuppilon (kuvassa), jonka yläpäässä oli PR- eli mediasuhdetyö sekä vaikuttajien tavoittaminen sosiaalisessa mediassa. Aloimme tekemään sisältöä, joka oli hyödyllistä sekä potentiaalisille asiakkaille että vaikuttajille. Varmistimme, että sisältö on löydettävissä hakukoneissa ja relevanteissa keskusteluryhmissä. Käytimme pieniä summia rahaa tulospohjaiseen mainontaan, jolla laajensimme kohderyhmäämme.

Yrityksen toiminta laajeni kahdesta maasta 13:een parissa vuodessa.

Markkinointisuppilo on jännä juttu: sinne on vaikea pakottaa ihmisiä sisään keskeltä. Jos et ole aiemmin yrityksestä – brändistä – kuullut, tuskin reagoit positiivisesti mainontaankaan, saati sitten annat mielelläsi yhteystietojasi. PR on oikein tehtynä erittäin kustannustehokas tapa kasvattaa yrityksen tunnettuutta ja uskottavuutta. Se vaikuttaa positiivisesti muuhun markkinointiin kasvattaen sen tehoa ja muun muassa nostaen omat verkkosivut Google-tulosten kärkeen.

Olemme auttaneet toista sataa suomalaista kasvuyritystä PR:n ja online-markkinoinnin kehittämisessä. Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen askel, sillä olemme tavoittaneet markkinastamme vasta yhden prosentin.

Palveluidemme lisäksi tarjoamme nyt myös PR-osaamisemme verkkokurssin muodossa. Tämän voi oppia kuka vaan – sen jälkeen PR on resursointikysymys.

 

 

Juhani Polkko, Founder & CEO, San Francisco Oy

Boardman2020 VIP verkoston jäsen

Seuraa Juhania Twitterissä

 


Alkuperäisesti julkaistu täällä