Boardman Grow hallituksen jäsen Rasmus Nybergh: ”Kasvuyrittäjänä on pystyttävä vaihtamaan hattua lennosta”

Boardman Grow hallituksen jäsen Rasmus Nybergh: ”Kasvuyrittäjänä on pystyttävä vaihtamaan hattua lennosta”

Itsensä johtaminen on elinikäinen oppimistehtävä

Olen sarjayrittäjä, ja käynnistänyt lukuisia yrityksiä urani aikana. Urasuuntaa olen vaihtanut kokonaisuudessaan parikin kertaa, IT:stä myyntiin ja markkinointiin, ja nyt kasvuyrittäjänä niiden kahden yhdistelmään. Rakennamme Kuvenossa yrityshallinnon digitalisaatioalustaa, joilla yritykset ja tilitoimistot voivat tehdä yhteistyötä.

Yrittäjällä on oltava visio ja fokus. Hänen on uskottava omaan asiaansa niin vahvasti, että menisi se mukanaan läpi harmaan kiven. Samaan aikaan yrittäjänä, eritoten kasvuyrittäjänä, on pystyttävä vaihtamaan hattua lennosta. On tehtävä myyntiä ja markkinointia, sisältöä, tuotetta ja tekniikkaa, ja kyettävä rekrytoimaan ja johtamaan. Minimiresursseilla pelaaminen ja kaikkien lankojen yhtäaikainen käsissä pitely niin, että kasvua syntyy ja sekä asiakkaat että työntekijät ovat tyytyväisiä, ei ole helppo tehtävä. Maailma on niin mielenkiintoinen paikka, ja jos lähtee tarttumaan vähääkään mihinkään, asiat lähtevät helposti rönsyilemään. Koen, että itsensä johtaminen on yksi omista henkilökohtaisista haasteistani, ja elinikäinen oppimistehtävä.

Kenelle yrittäjä myöntää heikkoutensa?

Yrittäjän on myös kyettävä katsomaan peiliin, tunnistamaan omat heikkoutensa ja hakemaan niihin oikeanlaista neuvoa ja opastusta. Mutta kenelle yrittäjä myöntää heikkoutensa? Kaikissa asioissa ei voi kääntyä oman tiiminsä puoleen, eikä tarvittavaa opastusta saa asiakkailta tai rahoittajilta. Yrittäjillä saattaa olla haasteita esimerkiksi myynnin tai rekrytoinnin kanssa, ja ulkopuolista sparraajaa voi olla vaikea löytää. Nämä pohdinnat ovat toimineet ytimenä Kaaoksesta Kasvuun-hankkeellemme, jossa pyrimme taklaamaan kasvun esteitä.

Itse lähdin Boardman Grow-toimintaan osaksi siitä, että olin pienen tauon jälkeen aloittanut yritystoiminnan uudestaan, ja halusin saada tukea vertaisiltani ja välttää jumiutumasta vain oman yritykseni näkökulmaan. Verkoston jäsenet ovat innokkaita, kasvuhenkisiä ja avoimia. Voimme käydä keskustelua eri näkökannoilta, ja silti kunnioittaa toisiamme. Arvostan nykyään yli kaiken ihmisiä, jotka tekevät, mitä lupaavat. Kokeneissa kasvuyrittäjissä on se hienous, että jos he kokevat, etteivät ehdi tai halua jotain tehdä, he eivät lupaile turhia.

Boardman Grow tuo yhteen samanhenkisten ihmisten joukon, jotka puhuvat samaa kieltä, ja rakentavat palavasti päivät ja yöt omaa visiotaan ja yritystään.

Kirjoittanut Emma Koivusalo