Pieniä ongelmia matkalla menestykseen

Pieniä ongelmia matkalla menestykseen

Me eurooppalaiset teekkarit uskoimme ihmisten ja tuotteiden vapaaseen liikkumiseen jo vuosia EU:n perustamista ja lobbasimme innolla ideaa opiskelijoiden kansainvälisten valmiuksien kehittämistä. Tästä uskosta ja yhdessä tekemisen vimmasta, hauskanpitoa unohtamatta, sai alkunsa BEST.

Intoa, uskoa ja uskallusta oli tuvan täydeltä myös brysseliläisessä kokoushuoneessa parikymmentä vuotta myöhemmin. Meidät EU:n eri maita edustavat yrittäjät oli kutsuttu evästämään komission yritys- ja teollisuustoiminnan pääosastolla toimivia johtavia virkamiehiä yrittäjyyden arjesta ja juhlistamaan EU SME Week 2010 –avausta. EU-virkamiehen kommentti keskustelumme jälkeen – ‘onpa jännittävää tavata ihan oikea yrittäjä’ – kertoi paljon. Komission hyvääkin tarkoittava arki on kovin kaukana yrittäjyyden realiteeteista.

Kokouskabinetissa vallitsi hämmentynyt huvittuneisuus istuessamme 30 kielellä painettujen julisteiden ja esitteiden keskellä, joita koristivat omat naamamme – menestystarinat eurooppalaisesta yrittäjyydestä. Jos menestys on sitä, että pitää kiinni unelmistaan ja uskaltaa uskaltaa, olen varsin menestyvä yrittäjä.  Taloudelliseen menestykseen on kuitenkin vielä vähintään marathonin verran matkaa. Yrittäjyys on ehdottomasti kestävyyslaji, vaikka gasellimaiset kasvuyritykset kertovatkin erilaista tarinaa – poikkeus vahvistaa säännön.

minor-boulderingEurooppalaista yrittäjyyttä juhliessani mietin, että syntyykö tästä tapahtumasta ja verkostosta Kaipaukselle konretiaa eli uusia jakelijadiilejä, tuoksuytimien uudenlaisia sovelluskohteita ja alihankintasuhteita, mutta etenkin kassavirtaa ja tulosta. Olihan toki minustakin mukavaa tavata albanialainen urheilutekstiiliyrittäjä, kreikkalainen pitopalveluyrittäjä, ruotsalainen avaruusteknologiayrittäjä, latvialainen puurakentaja, tsekkiläinen elämysmatkailupalveluiden tarjoaja, mutta ‘olipa kivaa’ ei aikuisten oikeasti riitä. Sillä ei makseta palkkoja eikä alihankkijoiden laskuja.

Vuonna 2008 lanseeratun PK-yrityksiä tukevan aloitteen (Small Business Act for Europe) mukaan ”EU:n ja jäsenvaltioiden olisi luotava toimintaympäristö, jossa yrittäjät ja perheyritykset voivat menestyä ja jossa yrittäjyys palkitaan”. Ohjelmajulistuksen mukaan ‘pienet ensin’ periaate toimii kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa kaikilla EU:n tasoilla.

 

Kuulostaa hyvältä, mutta entä käytännössä?

Tietoa, tukea ja instrumentteja pk-yritystoiminnan kansainvälistämiseen ja kasvattamiseen on kyllä EU:n toimesta tarjolla, kun vaan meillä, alkuvaiheen yritysten kuolemanlaaksosta kipuilevilla yrittäjillä, olisi rahkeita – aikaa, rahaa ja ihmisiä –näiden palveluiden hyödyntämiseen.

Näiden kasvua ja kannattavuutta vauhdittavien instrumenttien hyödyntäminen jää alkuvaiheen yritykseltä helposti väliin joko tiedonpuutteen, raskaalta tuntuvan byrokratian ja/tai hakemusten käsittelyprosessien venymisen takia. Ainakin omalla yrittäjätaipaleellani (InnoSpa Consulting Oy, Kaipaus Finland Oy ja Powerkiss Oy) on käynyt näin. Vai ovatko EU:n prosessit merkittävästi raskaampia, kuin vaikkapa Tekesin käytännöt?

Olen ilokseni kohdannut erityisen yrittäjähenkisiä virkamiehiä, joiden ansiosta Kaipaus on saanut ilman raskasta byrokratiaa loistotukea kumppaneiden löytämiseen muista Euroopan maista (Enterprise Europe Network – EEN). On siis turha mennä systeemin tai sen mahdottomuuden taakse piiloon. Aika moni mahdotonkin on mahdollista.

Yrittäjyys on ihanaa, mutta mitä tapahtuu SME Weekin juhlahumun jälkeen? Saavuttiko EU viikolle ja sen yli 1000 tapahtumalle asettamansa tavoitteet upeiden kulissien myötä vai niistä huolimatta?

Muistelin komission varapuheenjohtaja Antonia Tajania kuunnellessani Ryhmäteatterin loistavaa ‘Euroopan taivaan alla’ –näytelmää. Näytelmän tähti, yrittäjähenkinen romalaissyntyinen Andrej kohtaa loppumattomia vastaiskuja jäljittäessään maasta toiseen omaa unelmaansa eurooppalaisesta yrittäjyydestä. ‘Minor problems’ toteaa Andrej ajautuessaan ongelmasta toiseen aina uudelleen ja uudelleen.

Saa nähdä löydänkö itseni liehuttamassa lippua yhdistyneiden eurooppalaisten eläkeläisyrittäjien nimissä vuonna 2040. There are still some minor problems around….