Kun pandemia pysäytti maailman, syntyi myös monelle pienelle toimijalle mahdollisuus auttaa. Yhtenä rohkaisutarinana voidaan kertoa pandemian vaikutuksista verkkoruokakauppa Kauppahalli24:seen. Räjähdysmäisen kysynnän seurauksena yrityksessä jouduttiin uudistamaan radikaalisti sen toimintaa.
Pienen toimijan merkittävä etu
”Korona pakotti ruokaverkkokaupat muutokseen. Kauppahalli24 myynnin volyymit viisinkertaistuvat muutaman viikon aikana,” kuvaili yrityksen tilannetta Kauppahalli24 hallituksen puheenjohtaja Erkki Timmerbacka. Yritys ei vielä tee tulosta, mutta omistajat ovat aktiivisesti jatkaneet kehittämiseen panostamista ja olleet kärsivällisiä. ”Nyt havaittiin vuoden 2020 olevan se vuosi, joka nostaa volyymia jyrkästi ja tuo toiminnan lähemmäksi kannattavuutta.”
”Emme heti edes käsittäneet, että lyhyen toimitusketjun ja kustannus-, tuoreus-, hävikkiedun lisäksi toiminnassamme on myös viruksen torjuntaan liittyvä etu”, kertoi Timmerbacka.
Asiakas tilaa Kauppahalli24:sen verkkokaupan kautta tuotteet. Tuotteiden keräily tapahtuu terminaalissa, jossa suojavarusteilla varustetut keräilijät keräväät tuotteet lähetettäväksi asiakkaalle. ”Tilanne on tällöin hallitumpi ja samalla virustorjunnan kannalta helpompi ja turvallisempi. Myymälöissä on valitettavasti paljon pintoja, joita ei voida puhdistaa, esimerkiksi tomaatti”.
Uudet toimintamallit osaksi entistä tehokkaampaa toimintaa
Kauppahalli24:sen hallituksella oli ennen pandemian tuloa tapana kokoontua usein, mutta hallituksen keskustelun fokus muuttui radikaalisti ja aiheeksi nousi erityisesti nykyhetken ja tulevaisuuden arviointi. ”Me tajuttiin, että nyt Suomea työnnetään digiaikaan. Se tarkoittaa etätöitä ja ruuan menemistä vahvasti verkkoon”, totesi Timmerbacka. Maaliskuussa Kauppahalli24:sen tilausvirrat räjähtivät ja yrityksen toiminnassa suunta käännettiin vahvasti tilausvirtaan vastaamisen mahdollistavien uusien toimintatapojen opetteluun. ”Johtoryhmässä alkoi tapahtua ja tehtiin paljon hyviä asioita. Kauppahalli24:sen tuotevalikoimaa riisuttiin, että saadaan se tehokkaammaksi keräilytasolla ja keräilytoiminnasta tehtiin hyvin prosessoitua.”
Tuotteiden keräilyprosessia tehostettiin. Kauppahalli24:sen keräilijät saavat komentoja korvanappiin hyllystä, tuotteesta, määristä ja viivakoodi skannataan. Prosessi tehtiin myös sellaiseksi, että sen voi oppia nopeasti. Lisäksi kokeneista keräilijöistä koulutettiin kouluttajia, ja he kouluttivat uutta henkilöstöä. Myös toiminta muutettiin kokeilevaksi, sillä aikaisemmista toimintamalleista oli vaikea ottaa mallia. Yrityksessä kokeiltiin paljon uusia asioita, ja jos ne eivät toimineet, muutettiin toimintatapoja. Nyt Kauppahalli24:sen toiminnassa pohditaan, millaiseksi uusi normaali muodostuu. ”Pitkällä tähtäimellä ainakin paikallisten tuotteiden suosio kasvaa edelleen, etätöiden tekeminen luultavasti jatkuu ja kotona syödään enemmän”.
Yhteistyö kulmakivenä toiminnassa
Pandemia onkin työntänyt Kauppahalli24:sen toimintaa räjähdysmaisesti eteenpäin. ”Vaikka me koetaan, että kriisi auttaa meidän toimintaamme, me tiedetään, että tuottajien ohella on monia muita, joihin kriisi iskee tosi lujaa. Olemme pienenä yrityksenä miettineet paljon, että mitä me voidaan tehdä auttaaksemme muita”. Timmerbackan mukaan erityisesti yhteistyö eri toimijoiden, jopa kilpailijoiden kanssa, on äärimmäisen tärkeää.
Yrityksen toiminnassa pyrittiin myös täyttämään aukkoa, jonka ravintoloiden sulkeminen aiheutti. ”Suomessa on paljon pieniä tuottajia, jotka toimittivat tuotteitaan ravintoloihin. Meillä rakennettiin malleja yhteistyössä heidän kanssaan, että pohdittiin mm. miten voidaan heille organisoida uusia myyntikanavia”. Kauppahalli24:n logistiikan hoitaa sisaryritys Collico Oy, joka tavoittelee avoimen ekosysteemin mallia toiminnassaan. Collicolla on asiakkaanaan jo useita Kauppahalli24:n kanssa kilpailevia verkkoruokakauppoja. Tämä on kaikkien etu ja myös ekologista, kun kuljetuksia yhdistellään loppuasiakkaan ohjaamana.
Kauppahalli24:lla toimii myös tiiviissä yhteistyössä Venner hyväntekeväisyysjärjestön kanssa, joka kerää lahjoituksia, ostaa ja lahjoittaa ruokaa vaikeuksissa oleville perheille. ”Meillä kerätään heille ruokapakkauksia ja pidetään huolta, että ne ovat kiireellisiä toimituksia. Tosi mielellään tehdään heidän kanssansa yhteistyötä”, totesi Timmerbacka.
Lue lisää www.kauppahalli24.fi ja www.collico.fi.