Parhaimmat opit yrittäjän kasvustrategiaan alustataloudesta

Parhaimmat opit yrittäjän kasvustrategiaan alustataloudesta

Mitä kasvuyrittäjän tulee tietää alustataloudesta ja miksi sen tulisi kuulua jokaisen kasvuyrittäjän strategiaan? Miten kasvuyrittäjä voi hyödyntää tekoälyä omassa liiketoiminnassaan?

Alustat muuttavat tällä hetkellä kaikkia toimialoja nopealla tahdilla. Alustalouden suunnannäyttäjä, globaali teknologiajohtaja ja pohjoismaiden suurimman tekoäly-yrityksen Silo AI:n puheenjohtaja ja perustajaosakas ja Aalto yliopiston työelämäprofessori Tero Ojanperä alusti Boardman Grown -jäsentilaisuudessa siitä, miksi tekoäly on tärkeä osa jokaisen kasvuyrittäjän strategiaa. Tilaisuutta moderoi Boardman Grown hallituksen jäsen Laura Vatanen.

Tero kertoi, miten hyödyntämällä alustojen oppeja voi muuttaa omaa liiketoimintaa yhdessä professori Timo Vuoren kanssa julkaisemansa Platform Strategy – Transform your Business with AI-kirjan pohjalta.

Tero Ojanperä kertoi, miten hyödyntämällä alustojen oppeja voi muuttaa omaa liiketoimintaa julkaisemansa Platform Strategy – Transform your Business with AI-kirjan pohjalta. Tilaisuutta moderoi Boardman Grown hallituksen jäsen Laura Vatanen.

Tekoälyn tunnusmerkit

Ojanperä nosti alustuksessaan esimerkkejä edelläkävijäyrityksiä, jotka ovat hyödyntäneet esimerkillisesti alustataloutta liiketoiminnan kehittämisessä.

Hän nosti esille esimerkin Teslalla ajamisesta, jossa ajon aikana Tesla kerää dataa ja saadun datan pohjalta kehitetään tuotetta entisestään. “Eli aina pyritään luomaan arvoa muille alustojen käyttäjille eri tavoin. Se voi olla suoraa arvoa tai epäsuoraa arvoa, jota luodaan,” toteaa Ojanperä.

Ojanperän mukaan on olemassa seitsemän askelta, joiden pohjalta toteutetaan alustatalouden strategiaa. Älykkäiden alustojen toteuttamisen lähtökohtana on kuitenkin se, miten luot palveluita, jotka toteuttavat alla olevaa kolmea voittavaa piirrettä:

  1. Verkostoitumisefekti
  2. Miten opitaan jatkuvasti datasta ja luodaan parempia palveluita?
  3. Miten oivallat sitä, että jos olet luonut jonkun kyvykkyyden voit siirtyä ihan uuteen toimialaan, joka näyttää ulkopuolelta hieman epämääräiseltä, mutta perustuvat näihin kyvykkyyksiin.

Älykkäät alustat kehittyvät jatkuvasti eivätkä ole yhteen palveluun fokusoituneita ja sitä kautta verkostovaikutus (eng. network effect) on keskeinen elementti,” toteaa Ojanperä. Jokainen alustan käyttäjä tuottaa arvoa suorasti tai epäsuorasti alustan käyttäjille.

Alustatalouden strategian seitsemän askelta

Ojanperän mukaan alustataloutta voidaan lähteä viemään organisaatioon seuraavan seitsemän askeleen kautta:

  1. Muuta pelko energiaksi.

Ojanperän mukaan aina löytyy syitä miksi uutta ideaa ei kannattaisi lähteä viemään eteenpäin. “Aina pitää muistaa se, että menestyneillä yrittäjillä kautta aikojen on ollut usko siihen omaan missioon.” Kuitenkin ensimmäinen askel on olla uskomatta skeptikoita ja viedä omaa missiota rohkeasti eteenpäin.

  1. Poista kitkaa.

Toisessa vaiheessa poistetaan ongelmakohtia ja helpotetaan asiakkaan ostoprosessia ja kehitetään luottamusta systeemiin. Mitkä osapuolet tarvitsevat toisiaan ja miksi, miten minimoidaan päätöksien määrää ja epävarmuutta?

“Kaikki voivat poistaa kitkaa, mutta isot yritykset tekevät sitä teknologian avulla, mutta jokainen voi miettiä, että vaikka pidät kioskia, miten voit pienentää jonoa ruuhka-aikana.”

  1. Fokuksella luot faneja.

Ojanperän mukaan on tärkeää erotella oma kohderyhmä ja tehdä heistä faneja, jotka vapaaehtoisesti kertovat palvelusta. On olemassa useita erilaisia tekniikoita, joilla lähteä hahmottamaan fokusta.

“Kun luot jotain uutta, niin ole hyvin fokusoitunut. Miten saat yhteisön puhumaan puolestasi?”

  1. Jatkuva oppiminen.

Ojanperän mukaan on jatkuvasti mietittävä mitä tekoälyllä tavoitellaan, mitä dataa tarvitset siihen ja että opit jatkuvasti, miten sitä voisi parantaa.

  1. Avaa uusia ulottuvuuksia.

Opitaan, kehitetään prosesseja jatkuvasti ja käytetään muita kumppaneita API:en kautta apuna luomaan pintaa, jonka kautta asiakkaat käyttävät palvelua.

  1. Luo uutta ja odottamatonta.

Rakenna suuria täysin uudenlaisia ja kirkkaita tulevaisuuden visioita. Hyödynnä kumppaneita apuna. “Sitä kautta meille syntyy jotain odottamatonta ja uutta.”

  1. Uudelleenorganisoi tekoälyn ympärille.

Tekoälyn avulla voidaan pohtia, miten uudelleen organisoidaan toimintaa. Ojanperä nosti esille, että voitaisiinko työntekijöitä kouluttaa tekoälyn avulla henkilöohjauksen sijaan.

LUE LISÄÄ BOARDMAN GROWN TOIMINNASTA SEKÄ JÄSENYYKSISTÄ