Osa 4 – Yrittäjän oravanpyörä

Osa 4 – Yrittäjän oravanpyörä

Osa 4 – Yrittäjän oravanpyörä

 

Tämä artikkeli on neljäs osa blogisarjasta Modernin liiketoiminnan kivijalat, jossa digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä Teemu Malinen käsittelee voittavan liiketoiminnan peruskivien muuraamista.

———————————————————————————————————————————

Yrittämistä voisi kuvailla extreme runiksi, jossa joku alati muuttaa rataa kesken suorituksen. Vaikka fiksulla esteiden lähestymisellä on merkitystä, kantilla ja kestävyydellä dominoidaan.

 

Väsymätön sankariyrittäjä

Harva yrittää 100km ultrajuoksua ilman minkäänlaista harjoittelua. Kasvuyrittäjyyden juoksuun saatetaan heittäytyä kylmiltään. Totuus matkan pituudesta valkenee yleensä vasta jälkikäteen. Pitää opetella juoksutaidot vauhdissa. Väsymätön sankariyrittäjyys on myytti, mielekkäämpää on puhua siitä mitä kasvuyrittäjyys vaatii.

 

Usko olemassa olemattomaan

Periksiantamattomuus ja usko johonkin, jota ei vielä ole olemassa, ovat välttämättömiä. Yrittäjä on se henkilö, jonka tehtävänä on vakuuttaa kaikki epäilevät Tuomaat, oli sitten kyseessä työntekijä, asiakas, kumppani, sijoittaja, toimittaja tai oma puoliso. Oman uskon säilyminen on aivan välttämätön edellytys onnistumiselle. Ei ihme, että maailman menestyneimmät ihmiset harrastavat meditoimista.

 

Fysiikan lait

Koska kasvuyrittäjyys on extreme-laji, se vaatii yrittäjältä vastaavan fysiikan. Vaikka rapakuntoinen yrittäjä toki voi ja saa onnistua, povaan vähintään iän karttuessa haasteita. Henkinen ja fyysinen jaksaminen ovat niin lähellä toisiaan kun puhutaan jatkuvakestoisesta huippusuorittamisesta. Tavoitteellinen liikkuminen on muuten loistava tapa harjoitella samalla itsensä epämukavuusalueelle viemistä systemaattisesti.

 

Unten maille

Sankariyrittäjämyyttiin kuuluu olemattomat yöunet, mikä on useimmille ihmisille fysiologinen mahdottomuus. Itselleni kuitenkin unen laadulla on suurempi merkitys jaksamiseen. Lasi viiniä illalla ei kerta kaikkiaan ole optio, jos haluan unen palauttavan. Tässä kohtaa jokainen joutuu opettelemaan itselleen sopivan mallin, mutta onneksi se on tänä päivänä aivan älyttömän helppoa lukuisten palveluiden ja laitteiden ansiosta. Älä unohda palautella myös päivisin. Sähköpöytä, kävelypalaverit ja terassilounas palauttavat pitkin päivää.

 

Palaveripullat

Kiireisen ihmisen luonnollinen reaktio on ruokailusta tinkiminen. Itse pidän lounasta melkein pyhänä asiana, josta en tingi (liki) koskaan. Sopiva aamiainen ja välipalat takaavat, että moottori ei hyydy. Palaverinisut ovat nälkäisille kiusaus, kylläisille eivät niinkään. Ravinnosta huolehtiminen helpottuu, jos tuet yrityskulttuurilla sitä positiivisesti. Hedelmätoimitus joka maanantai toimiston keittiöön tarjoaa koko porukalle jaksamista.

 

Kokonaisuus ratkaisee

Jos sain kasvuyrittämisen kuulostamaan Tiibetiläisen munkkiluostarin arjelta, se ei ollut tarkoitukseni. Kun noin 20 vuotta sitten tuoreena yrittäjänä noudatin omasta listastani kerrallaan maksimissaan yhtä kohtaa, tavoittelen tänään kaikkia. Jokainen etsii itselleen sopivan balanssin, mutta kummasti sitä jokainen osa-alue ruokkia muita ja edistää positiivista menestymisen mielenlaatua. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan. Kokeilu on kasvuyrittäjälle hyväksi.

 

Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa Modernin liiketoiminnan kivijalat ja se ilmestyy jokaisen kuukauden toisena torstaina Boardman Grow:n blogissa. Seuraava blogikirjoitus ilmestyy 13.9.2018.