Osa 3 – Sankarijohtajat ja pikkuapurit

Osa 3 – Sankarijohtajat ja pikkuapurit

Osa 3 – Sankarijohtajat ja pikkuapurit

 

Tämä artikkeli on kolmas osa blogisarjasta Modernin liiketoiminnan kivijalat, jossa digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä Teemu Malinen käsittelee voittavan liiketoiminnan peruskivien muuraamista.


Johtaminen terminä saattaa antaa mielikuvan sankarista, joka komentaa joukkonsa vastustamattomaan murskavoittoon. Onnistunut johtaminen näyttää (ja tuntuu) hyvin erilaiselta.

 

Kutistetaan johtajuus

Tämän päivän johtajaa voisi kutsua vaikkapa pikkuapuriksi. Kun työpaikan Pelle Pelottomat tarvitsevat rohkaisua tai vetoapua, Pikkuapuri säntää paikalle. Pelle Pelottomat ovat paikan todellisia tähtiä, Pikkuapurit taustalla touhottavia loistepäitä. Kun tunnet saavasi apua, tulet onnellisemmaksi. Onnellisuus on epäreilu kilpailuetu.

 

Pehmeät kädet

Hyvällä jääkiekkoilijalla sanotaan olevan ns. ”pehmeät kädet”. Sama pätee hyvään Pikkuapuriin. Vanhan koulukunnan yrmyt törmäävät nopeasti siihen, että (työ)paikan luova älymystö vaihtaa pysyvästi osoitetta. Tunneälykkyys, sosiaalinen silmä ja kommunikaatiotaidot ovat 80% Pikkuapurin työkalupakista. Numerot seuraavat aina fiilistä.

 

Taaperon ensi askeleet

Yrityskulttuurin muovautuminen alkaa ensimmäisestä rekrytoinnista. Pikkuapuri voi tehokkaasti ohjata kulttuurin muotoutumista edestä auttamalla ja tekemällä rekrytoinnit kulttuurisopivuus edellä. Yrityksestä kasvaa itseohjautuva, kunhan apurit vain malttavat antaa tilaa asiantuntijoille.

 

Puoliksi suunniteltu on paremmin tehty

Suunnittelu on vanhanaikaista. On tärkeämpää pitää korva kiskoilla kuin piirtää askelmerkkejä vuoden päähän. Pitkäjänteisyys ei mene koskaan pois muodista, mutta toimeenpanon on syytä olla räjähtävä. Kokeileva, oppiva ja oikeanlaisiin signaaleihin herkästi reagoiva organisaatio onnistuu ennen pitkää. Iso maali tarvitaan heti, mutta sen kuuluukin tarkentua matkan varrella.

 

Mukavasti epämukavuusalueelle

Substanssi opitaan tekemällä, pehmeiden taitojen oppiminen edellyttää paljon yritykseltä ja Pikkuapureilta. Unohda koodauskurssit, joukkosi saattavat tarvita enemmän mielipiteitäsi tai koutsausta oikeaoppimisesta palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta. Yksi Pikkuapurin tärkeimmistä tehtävistä onkin joukkojensa patistaminen epämukavuusalueelle. Siellä oleminen iskee ihmiseen huiman oppimisen kipinän, kun ”tein sen!” hormonit jylläävät kehossa.

Kumpia sinun yrityksessäsi on enemmän: sankarijohtajia vai pikkuapureita?

 


Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa Modernin liiketoiminnan kivijalat ja se ilmestyy jokaisen kuukauden toisena torstaina Boardman Grow:n blogissa. Seuraava blogikirjoitus ilmestyy 9.8.2018.