Osa 1 – Kasvun alkulähteillä

Osa 1 – Kasvun alkulähteillä

Osa 1 – Kasvun alkulähteillä

 

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa blogisarjasta Modernin liiketoiminnan kivijalat, jossa digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä Teemu Malinen käsittelee voittavan liiketoiminnan peruskivien muuraamista.


”Vaikka tekee kipeää, niin ei haittaa.”

Antero Mertarannan sutkautuksessa piilee syvempi viisaus kuin äkkiseltään ajattelisi. Kasvuyrittäminen on usein sarja epäsuosittuja, uskaliaita ja haastavia valintoja.

 

Kasvun DNA

Aloitetaan blogisarja suoraan yrittäjyyden kuumilta lähteiltä. Paikasta, josta kasvu juontaa juurensa, omasta pääkopasta. En itse usko siihen, että kasvuyrittäjyys vaatii valioluokan geenejä, vaan kasvun eliksiirin nauttiminen on pikemminkin jokamiehen oikeus. Ja kun kerran pääsee makuun, takaisin ei ole paluuta (tokaisi valkohai uimarannalla). Valitse kasvun mentaliteetti.

Kasvun lihakset

Onneksi kasvuhauis pumppautuu kuin ison Arskan konsanaan. Anna kasvulle ärsykkeitä ja se kiittää sinua kasvamalla. Jos haluat oppia paremmaksi myyjäksi, aloita myynti tutuista. Pelottaako seminaaripuhuminen sinut puolikuoliaaksi? Kokeile puhua turvallisesti vanhan opinahjosi oppilaille. Tärkeintä on, että tietoisesti haastat itseäsi tekemään asioita, joita et vielä tiennyt osaavasi. Kasvu syntyy ja kiihtyy epämukavuusalueella.

Kun kasvu osuu tuulettimeen

Miltä nyt tuntuu, tupataan kysymään yrittäjän pokatessa jonkun prenikan symbolina saavutetusta kasvusta. ”Tuntuu niin peevelin epämukavalta ja kivuliaalta” lienee rehellisin vastaus, jota ei juuri kuule ääneen lausuttavan. Nimittäin, kun kasvu valitsee sinut, joudut yleensä luopumaan monista asioista, joiden vuoksi lähdit yrittäjäksi ja opettelemaan tilalle tukun asioita, joita et koskaan pyytänyt. Delegoiminen, mediatiedotteet, yritysjärjestelyt, rahoitusratkaisut, organisoitumismallit ja lukematon joukko muita. Taika on oppia rakastamaan uusien taitojen oppimista ja siirtää tietämys olemassa olevista kollegoillesi.

Personal Trainer

Kasvuyrittämisen liikkeelle laittamiseen on maailman helpoin kaava. Hanki itsellesi joku, jolle joudut vastaamaan asioista (vaikka omistaisit itse yrityksen). Se voi olla hallitus, neuvonantaja tai vaikka kollega. Pyydä haastamaan itsesi. Aloittelevan kasvuyrittäjän suurimpia virheitä on olla aidosti asettamatta itseään tilivelvolliseksi muille.

Voit myös harjoitella olemaan tilivelvollinen itsellesi. Itse säädän omaa treenaustani seuraavasti: kun haluan tuloksia, menen salille A, jolloin ohjelmoidun automaattisesti veren makuun suussa. Kun en vaan jaksa, sallin itseni mennä salille B ainoana tavoitteena tehdä ”edes jotain”. Jos satun innostumaan kunnon treeniin, saan uskomattoman onnistumisen elämyksen: ”edes jotain” kääntyikin palkitsevaksi treeniksi.

Lopuksi

Jako leijoniin ja lampaisiin on valinta ja se tapahtuu yhä uudelleen pään sisällä. Jos tuntuu, että omat avut eivät riitä, hanki itsellesi kirittäjä. Kannattaa muuten tutustua Boardman Growth yhteisöön, jos kasvun nälkä käy kovasti kolottomaan.


Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa Modernin liiketoiminnan kivijalat ja se ilmestyy jokaisen kuukauden toisena torstaina Boardman2020 blogissa. Seuraava blogi ilmestyy 14.6.2018 ja se käsittelee epäreilun kilpailuedun rakentamista yrityksellesi.