Mitkä olivat Häkämiehen terveiset kasvuyrityksille?

Mitkä olivat Häkämiehen terveiset kasvuyrityksille?

Boardman 2020 osallistui Suomen Yrittäjien ja Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämälle NOUSU-kiertueelle, jonka tarkoituksena on rohkaista nuoria yrittäjiä. Nousukiertueen Helsingin tilaisuuden teemana 16.3.2012 olivat kasvuyritykset.

Esityksessään elinkeinoministeri Jyri Häkämies luki madonlukuja Suomen tämänhetkisestä taloustilanteesta. Kauppa- ja vaihtotase ovat kääntymässä negatiivisiksi ensimmäistä kertaa vuoden 1993 jälkeen. Viennistämme puuttuu vuositasolla jopa 28 miljardia euroa, yritysten t&k-toiminnan julkinen rahoitus on laskussa, ja Suomi ei houkuttele riittävästi yritysten investointeja.

 

Häkämiehen mukaan uuteen nousuun voitaisiin päästä kolmella peruslääkkeellä:

1. Nuoret pitää saada työelämään. Nuorten työttömyystuet pitää vastikkeellistaa, nuorille pitää alkuvaiheessa voida maksaa minimipalkan alittavia palkkoja ja koeaikaa pitää voida pidentää nuorten työntekijöiden kohdalla. Yhteiskunnallamme ei ole varaa siihen, että jo nuoret ajautuvat työmarkkinoiden ulkopuolelle.

2. Elorannan työryhmän esitykset pitää laittaa täytäntöön. Yrityksille tarvitaan t&k-verovähennys ja patentoinnin verokannustin ja julkisten hankintojen pitää voida tukea innovaatioiden kaupallistamista.

3. Stadighin työryhmän esitykset pitää laittaa täytäntöön. Yksityisille pääomasijoituksille listaamattomiin pk-yrityksiin tarvitaan määräaikainen verokannuste, kuten myös määräaikainen verohuojennus työllistäville pk-kasvuyrityksille. Pienet pörssiosingot pitää vapauttaa kaksinkertaisesta verosta 2.500 euroon asti, ja listaamattomiin pk-yrityksiin tehtävien sijoitusten hankintameno-olettama nostaa määräajaksi 80 %:iin.

 

Tilaisuuden jälkeen yrittäjäpaneelin Mikko Simolinna (Suomen Yrittäjät), Marja-Leena Rinkineva (Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja), kansanedustaja Lasse Männistö, Ilkka Tiainen (City Car Club), Mika Mäkeläinen (GTW Group, E&Y Young Entrepreneur of the Year 2011), Sari Vaajanen (sarjayrittäjä ja bisnesenkeli) ja Timo Lappi (Boardman 2020, Fondia) pääsivät evästämään ministeriä kasvuyrittäjien terveisin hallituksen kehysriihen alla.

Häkämiehen teeseihin kasvuyrittämisen edellytysten turvaamisesta ja parantamisesta oli helppo yhtyä – varsinkin tilaisuudessa, jonka osallistujat ovat kasvuyrittäjiä tai kasvuyritysten ystäviä.

Toivon, että onnistuimme antamaan ministerille uskoa ja tukea ennen kehysriihen keskusteluita. Suomen tilanne tuntuu tällä hetkellä sellaiselta, että muutokset voivat oikeasti olla mahdollisia, uskoo ainakin ikuinen optimisti.

Moni meistä kasvuyrittäjistä on nähnyt tilanteen, jossa yrityksen pitää ajautua syvään kriisiin pystyäkseen muuttumaan riittävän paljon ja löytääkseen uuden kannattavan tavan toimia. Voisiko nyt elettävällä Suomen kriisillä olla samanlaisia positiivisia seurauksia?