Mitä tekisit, jos et pelkää?

Mitä tekisit, jos et pelkää?

On ilo tuntea eräs upea nuori yrittäjä, joka kertoi saaneensa äidiltään elämänohjeeksi esittää itselleen kysymyksen elämän tärkeissä päätöskohdissa: mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Pelon vastakohta on rohkeus. Rohkeudella on kautta aikojen voitettu haasteita, käännetty tapahtumien kulkua ja kirjoitettu historiaa uusiksi. Pelko alistaa kohtaloonsa.

Sarja rohkeita, suomalaisia päätöksiä nosti Suomen 1990-luvulla globaalisti it-alan terävimpään kärkeen. Suomeen syntyi tyhjästä uusi toimiala ja Nokia. Vuonna 2007 Nokian liikevaihto oli 50 miljardia euroa ja suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Joka toinen älypuhelimen ostaja globaalisti valitsi Nokian.

Vuonna 2008 tilanne muuttui. Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia oli suurin markkinaosuuden häviäjä. Alkoi alamäki. Tehtiin sarja vääriä päätöksiä. Perusvirhe oli itsetyytyväisyys. Uskottiin, että rajusti muuttuvassa maailmassa pärjätään vanhoilla eväillä.

Vuonna 2013 Nokia oli totuuden edessä. Helpompaa olisi ollut ehkä olla tekemättä mitään. Luottaa vaikka siihen, että kyllä markkinat hoitaa.

Mutta Risto Siilasmaan johdolla Nokia päätti ostaa Siemensin ulos Nokia Siemens Networksista ja suomalaisen teollisuuden symboli, matkapuhelimet, myytiin Microsoftille. Lehdistö ja analyytikot tuomitsivat kauppahinnan, vaikka siitä kirjattiin yli 3 miljardin euron voitto. Strategia viimeisteltiin vuonna 2016 Suomen historian suurimmassa Alcatel-Lucent-yrityskaupassa.

Sarja rohkeita päätöksiä. Tilanteessa, jossa kukaan ei uskonut Nokiaan.

Nokiassa päätettiin ottaa iskut vastaan nyt, kun tiedetään, että tehdään oikeita asioita pitkällä tähtäimellä. Niillä päätöksillä, joilla käännetään tapahtumien kulku ja varmistetaan jatkuvuus.

Nokian tarina on ainutlaatuinen suomalaisessa teollisuushistoriassa. Se on tarina rohkeudesta, johtajuudesta ja transformaatiosta. Boardman2020:lla on suuri kunnia saada Risto Siilasmaa, Nokian ja F-Securen hallituksen puheenjohtaja ja yrittäjä, GrowthBoard-tapahtuman pääpuhujaksi 25.10.2016 Helsingissä. Ilmoittaudu jo mukaan tästä!

– Päivi Kangasmäki

Päivi on yrittäjähenkinen rahoitusalan ammattilainen ja Boardman2020- kasvuyritysverkoston hallituksen jäsen.

Kirjoitus alkuperäisesti julkaistu Kauppalehden kasvajat kiertue blogissa TÄSSÄ