Mitä kasvuyrittäjän tulee tietää Piilaakson markkinoista? – Kasvuyrittäjät kertovat

Mitä kasvuyrittäjän tulee tietää Piilaakson markkinoista? – Kasvuyrittäjät kertovat

Pitääkö Piilaakso edelleen paikkansa parhaana paikkana lähteä valloittamaan USA:n markkinoita? Kannattaako suomalaisen kasvuyrittäjän suunnata Piilaaksoon? Jos kyllä – niin miten?

Kasvuyrittäjäverkosto Boardman Grown tilaisuudessa What’s Up Silicon Valley – Hot or Not tehtiin syväluotaava katsaus Piilaakson markkinoihin, trendeihin ja viimeaikaisiin tapahtumiin Risto Lähdesmäen, Mårten Mickosin sekä Sofia Laurellin johdolla suoraan Piilaaksosta. Tilaisuutta moderoi Boardman Grown hallituksen jäsen Kirsti Laasio.

Risto Lähdesmäki on toimii mm. Eunoia Capital Partners toimitusjohtajana sekä Sora Schoolin tuotepäällikkönä sekä sijoittajana. Mårten Mickos on toiminut HackerOnen toimitusjohtajana vuodesta 2015. Sofia Laurell on Tiny Organicsin toimitusjohtaja sekä yksi perustajista.

Piilaakso on kasvuyrittäjien keskuudessa edelleen hot

Vastauksena kysymykseen, että pitääkö Piilaakso edelleen paikkansa maailman innovaatiokeskuksena on kyllä. Kriisit, irtisanomiset, etätyö ja taantuma eivät saa sen asemaa heikkenemään.

Piilaaksossa asuu lähes 8 miljoona ihmistä eli noin 2,5 % koko Yhdysvaltain väestöstä. Se on yhä erityisesti teknologia- ja startup-maailman ykköskohtaamispaikka. Edelleen kolmannes USA:n kaikesta VC-sijoituksista menee Piilaakson alueen yrityksille, mikä on väestölukuun suhteutettuna kymmenkertainen verrattuna muuhun USA:n.

Piilaaksossa vallitsee nimittäin vahva usko, että ongelmat ovat hetkellisiä ja ne raivaavat tilaa uusille ideoille ja niiden nousulle.

Asiantuntijat korostivat puheenvuoroissaan, että vaikka ilmassa on säröilyä, on se vain hetkellistä ja niihin suhtaudutaan jopa positiivisesti. Ne auttavat erottamaan jyvät akanoista ja uusien innovaatioiden syntymisessä.

Piilaaksossa vallitsee nimittäin vahva usko, että ongelmat ovat hetkellisiä ja ne raivaavat tilaa uusille ideoille ja niiden nousulle.

Tällä hetkellä Piilaaksossa puhututtavat erityisesti ChatGPT:n myötä tekoäly ja sen mahdollisuudet sekä Microsoftin ja Googlen vastaiskut. Lisäksi pinnalla ovat irtisanomiset. Nyt onkin paras aika rekrytoida kokeneita henkilöitä kiinnostaviin pieniin startuppeihin.

Lisäksi etätyö on tullut jäädäkseen. Enää ei välttämättä tarvitse olla Piilaaksossa fyysisesti valloittaakseen sitä tai maailmaa.

Piilaakson valloittaminen onnistuu myös etänä

Korona muutti toimintatapoja, ja erityisesti etäkokouksia on helpompi järjestää kuin koskaan. Piilaaksossa ollaan edelleen valmiita sijoittamaan hyviin ideoihin, toki hieman tiukemmalla lompakon nyörillä.

Investointeja on tehty ja tehdään jopa täysin ilman livetapaamisia.

Hyvät tiimit saavat tällä hetkelläkin rahoitusta. Tärkeää on omata Piilaakson asenne ja aate. Se näkyy Zoomin läpi.

Sijoituskohdevalinnoissaan sijoittajat painottavat erityisesti tiimien kokoonpanoa, pidemmän tähtäimen suunnitelmaa sekä innovaation vaikutusta.

Sijoituskohdevalinnoissaan sijoittajat painottavat erityisesti tiimien kokoonpanoa, pidemmän tähtäimen suunnitelmaa sekä innovaation vaikutusta.

Sijoittajat haluavat edistää hyvää, ja he haluavat vaikuttaa ja ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia sijoituksillaan. Piilaaksossa vallitsee uskomus, että tulevaisuuden suurimmat yritykset ovat vasta syntymässä ja hypoteesina ne tulevat parantamaan elinolojamme.

Häkellyttävän nopeita kasvuja on nähty myös viime aikoina. Se vaatii raakaa työtä, kuria, johtajuutta, nopeasti oppimista ja itseään fiksumpien kuuntelemista. Piilaaksossa on silti yhä lähtökohtaisesti suurimmat mahdollisuudet saada yritykselleen rahoitusta.

Piilaaksoon tultaessa on oltava valmis pelaamaan NHL-tasolla

Suomalaisten suunnattaessa Piilaaksoon on tärkeää huomioida, että sinne saapuu jatkuvasti tuhansia ihmisiä, joiden mielestä heidän ideansa on paras. Kilpailu on kovaa.

Piilaakso mielletään usein Linnanmäkenä, jossa on paljon vilkkuvia värejä. Se on kuitenkin enemmänkin todella vaikea kiipeilyseinä.

“Sinne mennään suorittamaan eikä ihastelemaan, pohtimaan tai seuraamaan.”

Piilaaksoon tultaessa on oltava valmis pelaamaan NHL-tasolla. Siellä toimitaan maailman kovimmalla tasolla alasta riippumatta.

Piilaakson valuutta on aika. Rahaa ja energiaa saa aina lisää. Päätöksiä voi tehdä ja niitä voi perua. Kaikki on korvattavissa paitsi aika.

“Ajankäytön ajatus on aivan eri planeetalta kuin monessa muussa paikassa. Suorittajien paikka. Aika on tärkein resurssi.”

Kaikki rakennetaan ajankäytön ja tehokkuuden ympärille, minkä takia on tärkeää olla nopeampi kuin muut.

Kuinka viedä suomalainen kasvuyritys Piilaaksoon?

USA:n markkinoilla pitää valita paikkakunta tai alue sen mukaan missä asiakkaat ovat. Piilaakso on erinomainen, mutta jos asiakkaat ovat muualla, niin kannattaa mieluummin asettua sinne.

Suomalaisuus on jo itsessään voimavara, ja Suomi on paikannettu maailman kartalle muun muassa maailman kuuluisimman pääministerin ja NATO-hakemuksen myötä.

Suomalaiset mielletään tasavertaisina, avoimina kyvykkäinä toimimaan ja huomioimaan muita sekä vastuunkantavina. Tätä muilla ei ole.

Mikä on sitten paras tapa valloittaa Piilaakso tällä hetkellä? Vastauksena kysymykseen on lukea Hemant Tanejan kirja ”Intended Consequences” sekä ostaa lentoliput Piilaaksoon, vuokrata auto ja buukata mahdollisimman paljon tapaamisia.

Piilaaksossa on edelleen tärkeää verkostoitua hyvin. Suhteita ei rakenneta hetkessä, vaan ne vievät aikaa. On tärkeää kertoa, minne olet menossa ja mitä haluat saada aikaan.

Suuret irtisanomiset ovat saaneet aikaan myös sen, että nyt on loistava mahdollisuus rekrytoida omiin joukkoihin huippuosaajia.

Lisäksi Piilaaksossa toimii useita muita suomalaisia ja heillä on olemassa vahva aktiiviryhmä, joka tarjoaa vertaistukea.

Mikä on sitten paras tapa valloittaa Piilaakso tällä hetkellä? Vastauksena kysymykseen on lukea Hemant Tanejan kirja ”Intended Consequences” sekä ostaa lentoliput Piilaaksoon, vuokrata auto ja buukata mahdollisimman paljon tapaamisia.

 

Tilaisuuteen osallistui aikaisempien vuosien Piilaakso-matkojen osallistujia Boardmanin olohuoneelta.

Boardman Grown Piilaakson reissu on täällä taas. Kauan odotettu matka saa taas jatkoa ja Boardman Grow on suunnittelemassa reissua Piilaaksoon syyskuulle 2023!

Lue lisää!

Seuraa meitä myös Twitterissä, Instagramissa sekä Facebookissa!