Mikä ICO? – kysymyksiä verotuksen näkökulmasta

Mikä ICO? – kysymyksiä verotuksen näkökulmasta

Mikä ICO? – kysymyksiä verotuksen näkökulmasta

 

Blogin kirjoittaja, Matti Pennanen, Veroneuvonta PwC, osallistui meidän Singapore ekskursio matkalla  12.-17.3.2018. Alla on hänen kirjoittama teksti. Teksti on alkuperäisesti julkaistu PwC:n sivuilla täällä.


Sain maaliskuussa 2018 tilaisuuden osallistua Boardmanin järjestämälle matkalle Singaporeen yhdessä monien Kaakkois-Aasian markkinoista ja Singaporesta kiinnostuneiden loistavien tyyppien kanssa. Matkalla tutustuimme mielenkiintoisiin yrityksiin, hankkeisiin, ekosysteemeihin ja ilmiöihin.

Yksi matkalla käsittelemistämme aiheista oli maailmalla jo käynnissä oleva mutta Suomeen vasta rantautuva ilmiö ICO (initial coin offering) ja virtuaalivaluuttojen ihmeellinen maailma.

ICO eli “initial coin offering” on maailmalla hurjassa kasvussa oleva tapa kerätä riskirahoitusta, yleensä startup-yritykselle. Vaikka pörssilistautumisiin verrattuna ICOja on ollut verrattain vähän, on tahti kiihtymässä ja hype maailmalla kovaa. ICO on pörssilistautumiseen eli IPOon verrattuna hyvin erilainen tapa hankkia rahoitusta. ICO tarkoittaa uuden täysin räätälöitävissä olevan tuotteen ts. virtuaalivaluutan luomista ja tarjoamista vastineeksi rahoitukselle.

Koska kyse on hyvin tuoreesta ilmiöstä ja käytännössä kyse voi olla hyvin eri lailla räätälöidyistä tuotteista, verotukseen liittyvät kysymykset ovat hyvin monelta osin ratkaisematta ja regulaatio vielä pitkälti kehittymätöntä.

Suomessa kryptovaluutoista ei verolainsäädäntöä ole vielä ehditty laatimaan, eikä oikeuskäytäntöä vielä tällä hetkellä ole juuri lainkaan. Verohallinto on kyllä antanut ohjeen virtuaalivaluuttojen verotuksesta, mutta luvalla sanoen ihan kaikkiin kysymyksiin siitä ei vastauksia saa. Näin ollen kryptovaluuttoihin ja erityisesti ICOihin (initial coin offering) liittyy mahdollisuuksien lisäksi myös merkittäviä riskejä.

Riskit liittyvät puuttuvaan regulaatioon sekä verotuksellisiin seikkoihin. Kehotankin ottamaan yhteyttä omaan veroasiantuntijaan tai juristiin, mikäli harkitset merkittäviä sijoituksia ICOon tai ICO-annin kautta rahoituksen keräämistä. Myös PwC on ollut mukana järjestämässä ICOja eri maissa.

Jos ICOt kiinnostavat, voit ladata dokumentin, johon olen koonnut ICOihin liittyviä pohdintoja verotuksen näkövinkkelistä.

 

 – Matti Pennanen, PwC

 

Katso kuvia matkalta:

[Modula id=’2′]