Boardman Grow hallituksen jäsen Kimmo Koivikko: ”Yrittämiseen liittyy valtava tunneskaala”

Boardman Grow hallituksen jäsen Kimmo Koivikko: ”Yrittämiseen liittyy valtava tunneskaala”

Yrittäjyydessä parasta on vapaus

Isoin käännekohta urallani oli kolme vuotta sitten, kun hyppäsin palkkatöistä yrittäjäksi. Yrittäjyys oli ollut haaveeni jo pitkään, ja tämä aika, jona olen päässyt tätä haavetta toteuttamaan, on ollut mahtavaa.

Yrittäjyydessä parasta on vapaus. Palkansaajana jouduin kuuntelemaan ystävieni hehkutusta yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta, enkä silloin edes tajunnut, kuinka suuresta asiasta oli kyse. Yrittäjyyteen liittyy myös valtava tunneskaala – onnistumiset ja epäonnistumiset ovat todellinen vuoristorata.

Yrittämiseen liittyy oikeastaan koko ajan epäonnistumisia. Varsinkin kasvuyrittäjyydessä kassanhallinta on isossa roolissa, ja mekin painimme asian kanssa jatkuvasti. Parhaat keinot kassanhallintaan on nopea laskujen lähetys ja rahojen kotiuttaminen, ja varmistamme rahan tulon myös erilaisilla limiittiratkaisuilla.

Kasvu on asennekysymys

Kasvu on asennekysymys, ajatellaan sitä sitten Suomen tai yksittäisen yrittäjän mittakaavasta. Meillä Hube Helsingillä se on DNA:ssamme, ja se vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme ja kunnianhimoomme. Yhteiskunnallisesti en usko ongelman piilevän siinä, ettei meillä Suomessa olisi tarpeeksi yrittäjiä, vaan että meidän on kehitettävä oikeanlainen kasvuasenne. Yrittäjille toivoisin alkuun juuri sitä. Toinen vaihe asenteen jälkeen on tietenkin osaamiskysymys, ja se taas taklataan rekrytoimalla osaavaa henkilökuntaa. Hyvä johtaja antaa ihmisille vapauksia, eikä sorru mikrojohtamaan. Itseohjautuvuudessa pitää kuitenkin olla tietyt rajat, jotta se toimii, ja kaikille on luotava yhteiset pelisäännöt.

Boardman Growssa olen omieni joukossa

En Boardman Grow -toimintaan liittyessäni vielä ollut itse yrittäjä, mutta muistan ensimmäiset tapaamiseni kasvuyrittäjien kanssa. Tunnelma oli lämminhenkinen, kaikki halusivat auttaa toisiaan ja omasivat saman arvomaailman. Kasvu on itselleni suuri arvo, ja heti ensimmäisistä tilaisuuksista ja hallituksen kokouksista lähtien on ollut olo, että olen omieni joukossa.

Teksti ja videotuotanto Emma Koivusalo