KENEN VASTUULLA KASVU ON?

KENEN VASTUULLA KASVU ON?

Boardman Grow järjesti kaksivuotisen kasvuyrittäjille suunnatun Kaaoksesta kasvuun hankkeen, jota minun on ollut ilo ja kunnia vetää. Kaaoksesta kasvuun -hankkeen tavoitteena oli saada 500 kasvuyritystä ja kasvuyrittäjää yhteen miettimään kasvun esteitä ja sitä, miten niiden yli voidaan päästä. Onnistuimme yli odotusten ja tapahtumiin osallistui noin 800 osallistujaa!

Rasmus Nyberg

Rasmus Nybergh, Boardman Grow hallituksen jäsen

Kaaoksesta kasvuun -hankkeen päätöstilaisuudessa Mari Luukkainen piti mainion puheenvuoron siitä, miten hän oli rakentanut kasvua nuoressa kasvuyrityksessä. Luukkainen on kasvuhakkeri, joka helposti mielletään pelkästään digiasiantuntijaksiKasvu on kuitenkin monimuotoista. Kun myynti alkaa vetämään, tulee seuraavaksi huolehtia rekrytoinneista, tuotannosta, logistiikasta jne.  

Tämä herätti minussa kysymyksen: kenen vastuulla kasvu todellisuudessa on? Yleisen käsityksen mukaan toimitusjohtaja vastaa loppupeleissä kasvusta. Pohdin kuitenkin, että onko tämä se paras tapa? 

Maailmalla uusi ilmiö CGO on nostanut päätään. Tämä uusi toimenkuva Chief Growth Officer (CGO), eli kasvujohtaja on vastuussa yrityksen kasvun varmistamisesta. Kasvujohtaja yhdistää perinteiset toimialueet, kuten esimerkiksi myynnin, markkinoinnin, liiketoiminnan– ja tuotekehityksen, prosessit ja tietotekniikanHänen vastuullaan on yhdistää liikevaihdon kasvattaminen sisäiseen toimintaan, niin että asiakasfokus näkyy kaikessa toiminnassa. 

Syy edes harkita tällaista roolia on sama, kuin monessa muussa asiassa eli Internet. Myyjällä ei enää ole informaatioylivaltaa ja ostajat ovat paljon pidemmällä päätöksenteon suhteen siinä vaiheessa, kun he ovat yhteydessä yritykseen. He tekevät tutkimusta ja lukevat arvosteluja verkossa. Kasvujohtajaa tarvitaan auttamaan yritystä virtaviivaistamaan asiakaskokemusta ja muokkaamaan myynnistä, markkinoinnista ja prosesseista sellaisia, että ne toimivat ostajien uuden käyttäytymisen kanssa. 

Jos toimitusjohtajalla ei ole aikaa kasvun laaja-alaiseen tukemiseen, saattaa kasvujohtaja olla hyvä idea. Hän varmistaa, että kaikki markkinointi– ja myyntitoimenpiteet viestivät samaa arvolupaustaKasvujohtaja varmistaa myös sen, että tuotteet ja palvelut lunastavat asiakaslupauksen 

Isossa organisaatiossa kasvujohtajan on oltava johtoryhmän jäsen, jonka vastuulla on saada kaikki eri toiminnot puhaltamaan yhteen hiileen niin, että syntyy kasvua. Hänen vastuullaan on tuolloin pitkäjänteinen kasvu 3–5 vuoden näkökulmalla, ja osastojen vetäjät keskittyvät parantamaan tilikauden tulosta. Näin kasvujohtaja voi tuoda asiakasnäkemystä tuotekehitykseen ja luoda sellaista innovaatiota, jota on vaikeaa saada aikaiseksi lyhyellä aikavälillä. 

Pienemmässä organisaatiossa kasvujohtaja voi olla myyntijohtajan ja markkinointijohtajan korvaaja – ehkä ensimmäinen johtotason rekrytointi. 

Tätä ja muita kasvun vipuja mietitään Kaaoksesta kasvuun – hankkeen saralla. Katso tapahtumien tallenteet ja liity Boardman Grown uutiskirjelistalle niin saat tietoa uusimmista tapahtumista ja hankkeista ensimmäisenä! 

Kasvuterveisin,  

Rasmus Nybergh
Boardman Grown hallituksen jäsen 

Katso Kaaoksesta kasvuun -tapatumien tallenteet täältä! 

Liity Boardman Grown uutiskirjelistalle täältä!