Kasvuyrittäjän tukijoukot

Kasvuyrittäjän tukijoukot

Kasvuyrittäjän tukijoukot

 

Smartneria, HeiaHeiaa ja Hintsa Performancea luotsannut sarjayrittäjä Jussi Räisänen kertoi kasvuyrittäjän tarinansa Boardman Grow -kasvuyritysverkoston Growth Board -tapahtumassa.

Räisänen käyttää paljon aikaa kasvuyrittäjän tukijoukoista puhumiseen. Kiperissä tilanteissa rehelliset keskustelut ovat arvokkaita. ”Jälkikäteen olen huomannut niiden keskustelujen arvon, jotka olen käynyt asiantuntijoiden kanssa, jotka eivät ole samassa veneessä. Heillä ei ole intressiä sanoa asioita jostain tietystä näkökulmasta”, Räisänen sanoo.

Aktiiviset ja sitoutuneet sijoittajat, jotka oikeasti miettivät mitä voivat yritykselle tuoda, voivat tehdä todella paljon. ”Sijoittajat kutsuivat ihmisiä tutustumaan portfolionsa yrityksiin. Tätä kautta saimme paljon tärkeitä kontakteja.”

Hallitustyötä tulee Räisäsen mukaan kehittää entistä aktiivisemmin, ja hän kehottaakin kaikkia kasvuyrittäjiä kysymään, miten hallituksesta saa täyden hyödyn irti. ”Smartnerin strategian fokusointi yhdessä hallituksen kanssa vuosituhannen alussa on edelleen kokemuksista parhaasta päästä”, Räisänen kertaa yrityksen alkuvaiheita. Helppo päätös se ei ollut, sillä Smartner päätti keskittyä operaattoreihin ilman yhtään varmistettua asiakasta.

Kokeneen hallituksen puheenjohtajan arvo on mittaamaton. ”Yrittäjäurani alussa me parikymppiset teekkarit olimme aivan pihalla”, Räisänen kertoo, ”Eräs strategiamme ei tuntunut lentävän, mutta hallituksen puheenjohtaja kehotti antamaan sille enemmän aikaa vaikuttaa kuin kolme kuukautta”. Hyvä hallituksen puheenjohtaja ei sekaannu operatiiviseen tekemiseen, mutta neuvot ovat puhelinsoiton päässä.

Dialogi yrityksen johdon ja hallituksen välillä täytyy olla kunnossa, Räisänen muistuttaa. Hyvä hallitustyöskentely ei synny itsestään. Ulkopuolisten hallituksen jäsenten on ymmärrettävä, millaisten haasteiden kanssa yrityksessä painitaan.

Operatiivisessa johdossa pitäisi olla selkeä kuva siitä, miten tieto välittyy hallitukseen. ”Minusta tuntui, että jokaisessa hallituksen kokouksessa kerroin samat asiat ja kuulin samat kysymykset”, Räisänen sanoo. ”Hallituksella pitää olla kattava kuva yrityksen haasteista ja arjesta, ja mikä tärkeintä kokouksissa pitää pystyä puhumaan suoraan.”

 

 

Annika Sipilä