Digiaika on monelle johtajalle haastava pala. Kun on tottunut osaamaan ja tietämään, on epämukavaa todeta, ettei maaperä enää olekaan tuttua. Eteen tulee väistämättä tiukka kysymys: kuinka johtaa digitalisoituvaa liiketoimintaa, ellei ihan hahmota, mitä se lopulta tarkoittaa?
Lohdutuksen sana: et ole yksin. Melkein kaikki ovat vähän pihalla.
Konsulttien ja myyjien osaamisaluetta on esittää ymmärtävänsä. Laitteiden ja ohjelmistojen tarjoajat koulutetaan vakuuttamaan, että juuri heidän ratkaisunsa on tie onneen. Diginatiiviksi kutsuttu nuoriso taas tuntee kanavat ja osaa niiden slangin, mutta on harvoin niin kartalla liiketoiminnan ja kohderyhmien tarpeista, että suoraan tietäisi kuinka nämä yhdistyvät.
Tulevaisuuteen katsovan ja kasvuhakuisen johtajan keskeinen tehtävä on etsiä ja löytää merkityksellisiä ilmiöitä pintahälyn alta. Älä siis hämäänny digievankelistojen hipsteriparroista, paksusankaisista silmälaseista tai kirkasvärisistä lenkkareista: kuuntele mitä heillä on sanottavaa, suodata niistä olennainen ja suhteuta asiat oman bisneksesi perspektiiviin.
Moni evankelista kehottaa ketteriin kokeiluihin. Termi johtaa äkkinäistä harhaan. Johtajan kompetenssin kehittymisen näkökulmasta ketteräksi kokeiluksi ei riitä, että hyväksyy budjetin ja näkee raportin. Todellista ketterää kokeilua on itse tekeminen: ota selvää ja opettele. Aivan kuin koiran koulutuksessa, tärkeintä on ymmärtää miksi se toimii kuten toimii.
Itsensä likoon laittaminen ei ole helppoa. Kun markkina-analyytikoiden raportit pursuavat monikerroksisia graafeja, voi tuntua täydellisen triviaalilta käyttää kortilla olevaa aikaa digitaalisten verkostojen tutkimiseen ja rakentamiseen. Väitän kuitenkin, että menestyksen avain on omassa kokemuksessa. Aloita vaikka näistä:
- Ota käyttöön Spotify, Netflix tai Viaplay ja havainnoi, kuinka nopeasti cd-levyt, mp3-kirjastot ja perinteiset tv-kanavat jäävät käyttämättä.
- Avaa Twitter-tili ja rakenna siitä oma uutisfiltterisi, ja kaikki tarvitsemasi tieto tulee luoksesi. Pistä merkille mitä kautta kuulet uusista asioista ensin.
- Shoppaa Aliexpressistä mitä tahansa. Ihmettele, kuinka sujuvasti vaikka 20 dollarin tilaus saapuu kuluitta Kiinasta kotiisi, ja mieti miten tämä tapahtuu kannattavasti.
- Kokeile Mobilepayta vaikka viikkorahojen maksuun lapsillesi. Muistele millä vuosikymmenellä verkkopankit tulivatkaan käyttöön ja millä tavoin maailma on sen jälkeen muuttunut.
- Avaa perheellesi tai kavereillesi oma Whatsapp-ryhmä. Äimisty miten helppoa ja sujuvaa on pitää kaikki ajan tasalla, tunnustele missä menee raja riittävän ja yliaktiivisen viestinnän välillä, ja seuraa miten emojit ja giffit vaikuttavat viesteistä syntyviin tunnereaktioihin.
- Pidä Facebookia auki ja tee hakuja eri verkkokaupoissa. Jatka surffailua eri saiteilla ja kiinnitä huomiota siihen millaista mainontaa näet, kuinka nopeasti sisällöt muuttuvat ja minne kaikkialle ne sinua seuraavat.
- Kun olet valmis laajentamaan kokeiluja yritykseesi, testaa johtoryhmässäsi esimerkiksi Slackiä ja Trelloa. Pohdi parin viikon päästä mihin sisäiset sähköpostit katosivat ja kuinka sujuvaa yhteinen suunnittelu voikaan olla.
Vastaavankaltaisia esimerkkejä on vaikka kuinka, ja lisää tulee. Kaikkia ei tarvitse jäädä käyttämään, mutta kokeilla kannattaa. Vain tutustumalla uuteen maailmaan ja uusiin mahdollisuuksiin voi ymmärtää, mitä eturivissä tapahtuu ja arvioida, kuinka nopeasti isot joukot seuraavat perässä.
Johtajan roolin yksi ulottuvuus on kiinnostunut optimismi. Ennakkoluulottomasta tavasta katsoa ympärilleen ja kokea uusia asioita jalostuu näkemyksiä, joilla rakennetaan uusia liiketoimintoja ja tulevaisuuden kilpailukykyä. Johtajan tehtävä on olla pioneeri ja mennä eturiviin katsomaan mitä siellä on. Sen jälkeen tiedät mitä itse tarvitset pärjätäksesi jatkossa, ja hahmotat millaista osaamista liiketoimintasi tulevaisuus vaatii.
Todellinen hyöty kasvuhakuiselle bisnekselle ei tule kikystä vaan digistä. Menestyksen avain on siinä osaatko itse käyttää digitaalisia välineitä ja oman kokemuksesi myötä nähdä millaisia radikaaleja mahdollisuuksia ne avaavat. Siksi jokaisen kasvuhakuisen johtajan on oltava verkossa itse.
Juha Frey
Kirjoittaja on tuore Boardman2020-verkoston hallituksen jäsen, markkinointiviestinnän strategi ja konsulttiyritys Netprofilen toimitusjohtaja.