Taivaalta sataa tihkuvettä ja sääennuste lupaa samaa säätä viikoiksi eteenpäin. Huumorintajuisimmat laittavat säätiedotuksen Facebookissa jakoon. Sisällä Slush -tapahtumassa on yhtä synkkää, suorastaan hevimetallitunnelma. Viime vuoden kepeät hapsuverhot ovat vaihtuneet metallilevyverhoihin. Sympaattinen poro on vaihtunut mustanpuhuvaan siniharmaaseen räntäsateeseen. Tänä vuonna ajatellaan isosti ja tehdään isoja ja merkityksellisiä asioita, vaikka vesisateessa. Slush on kova juttu! Viime vuonna kävijöitä oli 1000. Nyt niitä on ainakin 3000. Start-uppeja ja sijoittajia on enemmän kuin koskaan. Käytännön järjestelyt osittain takkuilevat.
Tapahtuman suuruus on yllättänyt kaikki.
Synkkyys häviää kuin taikaiskusta ja käytännön järjestelyt annetaan anteeksi, kun Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka, Aallon Startup Saunan Antti Ylämutka ja Slush -tapahtumasta vastaava Miki Kuusi astuvat lavalle. Nämä Suomen valloittavat Mikki Hiiret nostavat esiin valtavan vapaaehtoisjoukon, yhteisön, joka on tehnyt Slush -tapahtuman mahdolliseksi. ”Ajatelkaa, mikä etu meillä on, kun meillä on naapurimaina Venäjä ja Kiina”, väläyttää Peter Vesterbacka! Kiinassa on tällä hetkellä Roviolla eniten käyttäjiä maailmassa. Vesterbackan suurin huolenaihe on, tekeekö Rovio tarpeeksi suuria asioita. Miljardi latausta on hyvä alku. Toiseen miljardiin on pyrittävä. Jolla osoittaa rock-henkeä tuodessaan koko 60 hengen kokoisen tiiminsä lavalle. Supercell keventää heavytunnelmaa pomppimalla pallomeressä. Ilman hauskanpitoa ei ole bisnestä.
Kaikkein tärkeintä Roviolle on kuitenkin fanien ilahduttaminen! Kuunnellessani start-up yritysten esityksiä, ilahdun monestakin ideasta. Koiran omistajana voisin ilahtua DoggiFitin tuotteesta, jonka avulla pysyn varmistamaan, että rakas koirani voi hyvin, ja kalastajaystävääni taas varmasti ilahduttaisi kalastussovellus FishBrain, jolla voi vertailla valtavia kalasaaliita kalastajaystäviensä kanssa ja kartoittaa parhaimmat kala-apajat.
Vuosi sitten Nokian Windows-puhelin teki tuloaan ja Jollasta kukaan ei ollut kuullutkaan. Värikkäimmät pilkahdukset Slushissa ovat nyt Nokian uudet julkistukset ja Kataisen kynnet.
Mutta mitä yhteistä on tuotteilla kuten FishBrain, CatchBox, DoggiFit ja Health Puzzle? Kaksiosaisten iskevien tuotenimien ohella kaikki perustuvat hyvin yksinkertaiseen ideaan. Lisäksi kaikki palvelevat laajaa asiakasmassaa. Kuinka moni harrastaa kalastusta? Kuinka monella on koira? Kuinka moni käy seminaareissa? Kuinka moni on kiinnostunut omasta hyvinvoinnista? Kädet nousevat nopeasti ylös.
Accel Partners Lontoon edustaja korostaa vetovoiman rakentamista start-up yritykselle heti alkuvaiheessa. Vetovoima pitää näkyä, ei ainoastaan tuotteissa tai palveluissa, vaan koko johtoryhmässä! Väitän, että menestyksellisten kasvuyritysten toimitusjohtajat ja avainhenkilöt ovat vetovoimaisia rocktähtiä. Unelmatiimi ei ollut vain 90-luvun juttu. Unelmatiimi pitää olla myös tänä päivänä.
Trulian Sami Inkinen antaa arvoa tekemiselle puheiden sijaan. Tekeminen määrittää yrityskulttuurin. Unohda tuotekehitykseen tai tuotetoimituksiin keskittyminen ja keskity kulttuurin rakentamiseen tekemisen kautta! Väitän, että Suomen korkeiden tuotekehityspanosten osuuksien korostaminen on merkityksetöntä, jos ei ole toimintaa. Tämä liittyy myös Suomen vientiponnisteluihin. Suomi tarvitsee tekijöitä.
Jos viime vuonna keskityttiin olemaan erilaisia, tänä vuonna ilahdutetaan, luodaan merkityksellisiä, isoja asioita ja ennen kaikkea laitetaan hihat heilumaan! Suomi nousee loskasta.