Ficolo Oy: Kalliosta pilviin

Ficolo Oy: Kalliosta pilviin

Ficolo Oy: Kalliosta pilviin

 

Ficolo on ketterä toimija, joka on onnistunut navigoimaan IT ulkoistus- ja pilvimarkkinoiden jatkuvassa murroksessa. Seitsemän vuotta toimineesta yrityksestä on tullut luotettu kumppani, joka raivaa digitalisaation tietä asiakkailleen ja asiakkaidensa kanssa. Viime vuonna kasvu oli jopa aiempaakin voimakkaampaa, yli 80% noin 5,6 miljoonaan. Mutta mitkä ovat tällaisen kasvun avaintekijät? Alan kysyntä on ja tulee olemaan vankka, kiitos dataintensiivisten teknologiatrendien kuten pilvipalvelut, AI, IoT ja 5G.

Ficolon perustajien visiona oli kasvattaa peruskallioon rakennetusta konesalista merkittävä kansainvälinen toimija. Alku lähtikin hyvin, mutta parin vuoden päästä osa paikallisista sijoittajista ja erityisesti pankki toivoi ennemminkin maltillista kasvua ja riskien minimointia. Kun kyseessä on business, joka investoi etukäteen ja myy palveluna, vaaditaan paljon pääomaa. Hyvin nopeasti rahoitus nousi tärkeimmäksi haasteeksi. Jonkin aikaa oltiin tilanteessa, jossa kassa oli koko ajan tiukoilla, vaikka markkina veti ja kasvua oli mukavasti. Kassan hallintaan alkoi kulua liian paljon johdon aikaa ja käytännössä tämä alkoi nakertaa kasvua. Tilanne ratkesi kahdessa vaiheessa. Ensinnäkin vaihtaminen pankkiin, jolla oli startup- ja kasvuyrityskokemusta enemmänkin toimialakokemuksen lisäksi. Uudessa pankissa oli fokus ensisijaisesti kassavirrassa, eikä vain edellisten vuoden tilinpäätösluvuissa. Lisäksi sieltä löytyi aito halu kumppanuuteen.

Toinen vaihe oli uusien omistajien löytäminen. Pontos ja Taaleri ostivat yrityksestä yhdessä valtaosan alkuperäisiltä sijoittajilta ja lähtivät satsaamaan uuteen konesalihankkeeseen Helsinkiin. Omistajien ja johdon yhteinen näkemys ja valmius satsata kasvuun antavat yritykselle edellytykset jatkaa kasvun tiellä. Kunnon satsaukset mahdollistavat kehityshankkeet, joilla pysytään uusimpien teknologioiden aallonharjalla. Vankka rahoituspohja takaa toisaalta, että tekeminen keskittyy kasvun rakentamiseen ja toisaalta takaa uskottavuuden isommissakin hankkeissa mukaan lukien mahdolliset yritysjärjestelyt.

Nyt suunnitelma on moninkertaistaa yrityksen liikevaihto muutamassa vuodessa. Helsingin hankeen lisäksi myös alkuperäistä Porin konesalia aiotaan laajentaa, muodostamalla asiakkaita yhä paremmin palveleva kokonaisuus. Ficolon tavoitteena on lukeutua Euroopan merkittävimpien konesalipalveluyritysten joukkoon ja samalla tukea Helsingin kasvua tärkeäksi datacenter keskittymäksi.

 

Kim Gunnelius – Chief Commercial Officer, Co-founder, Ficolo Oy

BoardmanGrow VIP-jäsen