Ei yhtään huippua enää!

Ei yhtään huippua enää!

Oletko sinä huipputyyppi, joka on valmistunut huippupaperein huippuyliopistosta ja teet huipputärkeää työtä huipputyöpaikassa? Maailma tarvitsee sinua, olet kuuma. Olet kuin antiikin kreikan vapaa kansalainen, eliittiä ja kermaa.

Meille muille on varattu katsomopaikat, osalle jopa pylvään takaa, kun huiput varmuudella ja toistuvasti huippusuorittavat areenalla. Eppujen sanoin vain huokaisemme: ”En ole sankariainesta, se kunniasta ja maineesta.”

Älä usko tätä. Antiikin Kreikassa suunniteltiin, että eliitin tulisi pukeutua eri tavalla kuin muiden, jotta ne erottuisivat.

Nopeasti kuitenkin he tajusivat, että se olisi paljastanut kuinka vähän heitä oikeasti olikaan suhteessa muihin, ja kapina etuoikeutettua vähemmistöä kohtaan olisi alkanut ja tuhonnut heidät lopulta. Tavallisuus on edelleen valtava ja yleisin rikkautemme. Meitä on enemmän kuin uskoisimmekaan, ja tavallisien ihmisten varassa maa joko seisoo tai kaatuu. Me ihan tavalliset voimme aloittaa kapinan, jolla paljastamme, että huippuja ei ole olemassakaan.

Tavallisuus ei ole sama asia kuin huonous. Tavallinen ihminen on aidosti sekä heikko että vahva, hän tietää mitä osaa ja mitä ei. Hänen ei tarvitse olla kaikessa paras tai hyvä, riittää että osaa jonkin jutun riittävän hyvin. Sairaalat ovat täynnä täydellisyyden tavoittelijoita, jotka eivät jaksaneet enää pelata huippuliigaa. Nyt he eivät enää pelaa mitään, ehkeivät ikinä.

Tavallisuus sanana tulee lähelle tavanomaista. Tavanomainen taas sisältää ajatuksen siitä, että jotakin tehdään tutulla tavalla. Kreikankielinen sana etos – etiikan kantasana – voidaan kääntää tavaksi. Tapoja on niin hyviä kuin huonoja, joita etiikka tarkastelee. Moraali on käytännön tekoja – tapoja toimia. Tavallisuus on arjen valintoja ääri-ilmiöiden väliltä, tavallisuus on kohtuutta ahneutta vastaan, tavallisuus on rohkeutta uhkarohkeuden ja pelkuruuden välissä.

Suomi tarvitsee tavallisuutta. Tarvitsemme tavallisia ihmisiä, jotka arjessa ovat kohtuullisia ja rohkeita. Hyvien tyyppien ja huippujen sijaan tarvitsemme kokemuksen siitä, että olemme kaikki tavallisia ja kokonaisuuden kannalta tärkeitä. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa menettää yhtään ihmistä omaan vahvuuteensa sairastumiselle.

Kun hyväksymme sen, että tarvitsemme toisiamme, niin heikkoudestamme tulee vahvuus. Sen sijaan, että heikkouksiamme voitaisiin käyttää meitä vastaan, niistä tulee meidän tärkein kasvun paikka. Uskallamme yrittää, vaikka pelkäisimme. Epäonnistuminen ei ole huipulta putoamista, vaan uuden oppimista.

Tervetuloa aloittamaan huipulta putoamisen opinnot 13.10.2011 Kansallisena epäonnistumisen päivänä. Me Muuttomiehetkin osallistumme.

*

Muuttomiesten kolumneja julkaistaan muutaman kuukauden välein Tekniikka & Talous -lehdessä. Painojäljen kuivumisen jälkeen muuttomiesten kolumneja julkaistaan toisinaan myös Boardman 2020 blogissa.Muuttomiehet saivat alkunsa muutoksesta – muutosmiehistä. Toivottavasti nautit kirjoituksista, sillä kirjoittajat ainakin nauttivat kirjoituksien tekemisestä.

Mika Mäkeläinen on sarjayrittäjä ja Boardman 2020 verkoston hallituksen puheenjohtaja. Ville Lähdesmäki on kolmen kovan Y:n mies yrittäjä, ylittäjä ja yhdistäjä.