Growth Stories: Case Vellamo – Design strategisen position ajurina

Growth Stories: Case Vellamo – Design strategisen position ajurina

Growth Stories tarjosi kuulijakunnalleen toinen toistaan mielenkiintoisempia menestys- ja kansainvälistymistarinoita. Tilaisuuteen saapui keskustelemaan Vellamon pullon ja brändin luonteesta suunnittelijaryhmän Aki Vänni.

Vellamo, veden hengetär

Design on sitä, mitä näemme, koemme, ja minkälaisia mielikuvia luomme. Kun yritys toimii design thinking edellä, design on kaiken pohja, ja levittäytyy niihinkin toimintoihin, joita emme näe.

Vellamolla ei ole suuren toimijan resursseja ja tuotantokoneistoa, jolla täyttäisi markkinat. Heidän oli lähdettävä siitä, miten pienestä, mitättömän kokoisesta vesitilkasta saataisiin luotua merkittävä brändi ja globaali menestys. Mutta millä erottua massasta toimialalla, jossa kilpailu on äärimmäisen kovaa? Mikä olisi viestin ydin? Vellamo lähti kertomaan tarinaa designin voimin, muttei halunnut työntää tuotettaan mihinkään tiettyyn kategoriaan, vaan halusi antaa asiakkaan itse määritellä oma suhteensa tuotteeseen.

Monikulmainen, jäälohkaretta imitoiva pullo, jonka keskellä valuvan veden efektin luova ”kanjoni” luo mielikuvan jäätiköistä ja sulasmisvesistä.  Elementit luovat abstraktin kuvan Vellamosta, suomalaisen mytologian veden hengettärestä, sekä tukevat tarinaa vedestä, joka oli piilossa maan uumenissa odottanut löytäjäänsä 10 000 vuotta. Pullon ainutlaatuinen muoto ja idea on havaittavissa ilman logojakin, ja se on yksinkertainen, mieleenpainuva ja tunnistettavissa kaikkialla.

Globaali menestystarina monikulmaisessa pullossa

PET-pullojen toimialan normit törmäsivät vastaan monessa kohtaa, ja toimialalla oltiin vahvasti sitä mieltä, että pullon muodosta johtuen sitä olisi mahdotonta valmistaa suurinopeuksisella linjalla. Vellamon suunnittelijat olivat kuitenkin periksiantamattomia ja varma ideansa aineksista, ja hyvä niin, sillä PET pullo olikin mahdollista valmistaa, vieläpä hyvin pienillä muutoksilla alkuperäiseen ideaan. Kiinnostus Vellamoa kohtaan lähti nousukiitoon ennen kuin ensimmäinenkään pullo oli valmis, ja jo ensimmäisistä 3D-kuvista innostuttiin niin, että Vellamo sai pian tuotteensa F1 Formulatapahtumaan Singaporeen.

Singaporen Amber Loungeen Vellamo lähetti kaksi kertaa tilatun määrän pulloja, ja silti vesi loppui kesken. Vänni vahvistaa, että veden kanssa on ryhdytty kehittämään asiantuntijuutta viinien ja oluiden tapaan, ja että maailmassa on jo monia arvostettuja vesi-sommelierejä, jotka arvioivat veden laatua, makua ja koostumusta.

Vellamo-pullon design on Vännin mukaan ollut kunnianhimoinen ja tuotannollisesti haastava tehtävä. Hiilihapotettua vettä kestävän lasipullon kehittäminen vei paljon odotettua pidempään, mutta nyt kehitystyö lasinvalmistajan kanssa on valmis, ja ensimmäiset tuotantoerät pääsevät markkinoille.

”Designiin kannattaa panostaa”, Vänni toteaa, ”Vaikuttavalla tarinalla ja ensikosketuksella voi olla valtava merkitys kaupankäynnissä ja globaalissa kasvussa.”

Vellamon tulevaisuus

Vellamo suuntaa vahvasti Pohjois-Amerikan markkinalle, ja pyrkii kasvattamaan tuotannon kapasiteettia rakentamalla uuden hallin. Vettä ei kuitenkaan ole toistaiseksi mahdollista tuottaa määräänsä enempää, vaan tarkoituksena on saada toinen reikä alkuperäisen kanjonin alueelle, jotta tuotantoa voisi laajentaa.

Vellamon kohderyhmäksi on muodostunut laatua arvostavat kokemusmatkailijat, joiden elämäntapa muodostuu tietynlaisen rahankäytön ja kokemushakuisuuden ympärille. Vesi on saanut luksusleiman, ja ihmiset kiinnostuvat tuotteesta nähdessään jotain sellaista, mitä muilla ei ole.

Vellamo-pullojen muotoilu on saanut osakseen kansainvälistä huomiota myös design palkintojen kautta, ja PET-pullo palkittiin syyskuussa 2018 New Yorkissa Pentaward -palkinnolla. Lasipullo on saanut kuluneen vuoden aikana useampia palkintoja, viimeisimpänä ansiona RedDot Award 2019 marraskuun alussa Berliinissä. Pohjois-Amerikassa Vellamo on ollut esillä mm. SuperBowlin yhteydessä järjestettävässä SuperSaturday VIP -tapahtumassa, sekä muissa VIP tapahtumissa muun muassa artisti Draken klubikeikalla. Näissä tilaisuuksissa Vellamo on löytänyt tiensä tunnettujen liike-elämän vaikuttajien, artistien, urheilutähtien, näyttelijöiden ja huippumallien nautittavaksi. Palkittu design edesauttaa Vännin mukaan markkinoinnissa kohderyhmälle.