Case Solu: Vallankumouksen vallihaudoissa

Case Solu: Vallankumouksen vallihaudoissa

Case Solu: Vallankumouksen vallihaudoissa

 

Kristoffer Lawson aloitti koodaamisen 7-vuotiaana tekemällä videopelejä. Hän oli mukana perustamassa Holvia, on nyt mukana nyt attractive.ai -käytettävyystestausyrityksessä ja kertoi Solun tarinan Boardman Grow -kasvuyritysverkoston Growth Board -tapahtumassa. ”Tyyliini kuuluu miettiä, miten voisin kyseenalaistaa ja muuttaa jotakin alaa”, Lawson kertoo.

Solu oli täysin uudentyyppinen tietokone. ”Se ajatus oli ollut mulla päässä ainakin 20 vuotta – millainen tietokone syntyisi, jos se nyt suunniteltaisiin uudelleen puhtaalta pöydältä?”, Lawson sanoo. Vuonna 2014 perustetun Solun käyttöliittymä perustui kollaboratiivisiin yhteisöihin ja tiimissä tehtäviin projekteihin eikä siinä ollut tiedostoja, ikkunoita, roskakoria tai muita tietokoneista tuttuja konsepteja.

”Olimme sen verran hulluja, että päätimme käyttöjärjestelmän ohella tehdä uuden laitteen”, Lawson sanoo. Saimme taskukokoisen laitteen näytön toimimaan kuukausi ennen julkistusta San Franciscossa. Puoli tuntia ennen julkistusta, kun ihmiset jo jonottivat sisään, näytön kosketus lakkasi toimimasta. ”Lopulta keksimme, että laite ei toiminut verkkovirralla, ja onneksi akku kesti julkistuksen ajan.”

Taloudellisesti yrityksessä kuljettiin veitsenterällä. Solu asetettiin konkurssiin syyskuussa 2017. Hallituksen jäsen Jyrki Kasvi on Twitterissä sanonut kiitoradan loppuneen kesken. ”Olen miettinyt paljon syitä epäonnistumiseemme, ja se on monen asian summa”, Lawson kertoo.

Käyttöjärjestelmä haluttiin paketoida laitteeseen, mutta laitteen kehittäminen söi valtavasti aikaa ja resursseja. Budjetti ylitettiin kolminkertaisesti, Lawson muistelee. ”Itse laite oli vain väline. Innovaatiot ja liiketoimintamalli olivat softassa”, Lawson sanoo.

Lawson kertoo alkuvuosina yhteistyön hallituksen kanssa sujuneen erinomaisesti. ”Aluksi jopa emmin esitellä ongelmia hallitukselle, mutta he olivat tukena ja kannustivat.” Hallituksen kokoonpanon muuttuessa asioita alettiin junailemaan suljettujen ovien takana, mikä johti hallituksen sisäisiin valtapeleihin. Hallituksen kyky toimia heikkeni ja se menetti tiimin luottamuksen.

”Minun olisi pitänyt ottaa suurempi vastuu finanssipuolesta”, Lawson kertoo. Tieto Solun taloudellisesta tilanteesta ja rahoituksen määrästä ei kulkenut Lawsonille tai hallitukselle, jotka pohjasivat suunnitelmia vääriin lukuihin. Tämä johti siltarahoituskierrokseen yrityksen pelastamiseksi heti julkistuksen jälkeen. ”Sijoittajien ehdot olivat kovia, ja ne vaikuttivat tiimin moraaliin ja motivaatioon. Menetimme useita avainhenkilöitä”, Lawson muistelee.

”Asiakkaisiin olisi pitänyt päästä kiinni nopeammin, jotta emme olisi olleet niin riippuvaisia sijoittajista”, Lawson sanoo. Julkistustilaisuudessa käynnistimme Kickstarter-joukkorahoituskampanjan, jonka varjolla ajattelimme solmivamme jakelusopimuksia. ”Attractive.ai:n kanssa olemme menneet asiakkaat edellä.”

Seuraavalla kerralla Lawson pohtisi tarkemmin myös yrityksen kotipaikkaa: ”Joka kerta tapahtui, kun kävimme Piilaaksossa. Kyllä se haittasi todella paljon, ettemme olleet siellä jatkuvasti. Ensi kerralla pitäisi varmaan rohkeasti muuttaa sinne”.

Lawson raottaa myös tulevaisuuden suunnitelmiaan: ”Konkurssipesä on rauennut ja valmistelemme seuraavaa siirtoa. Edelleen uskon täysin Solun visioon”.

 

Kirjoittaja: Annika Sipilä