Boardman Grow hallitusjäsen: Lari Raitavuo

Boardman Grow hallitusjäsen: Lari Raitavuo

Loikka hallittuun kaaokseen

Olen perheyritystaustainen, ja vaikka perheyrityksessä toimiminen oli mielekästä, koen että kasvuyrityksissä vallitseva hallittu kaaos sopii paremmin omalle luonteelleni ja työtavalleni.

Merkittävin vaihdos urallani oli, kun sain kesken isännöinnin perustutkinnon puhelun ystävältäni – ja hyppäsin mukaan tekemään RKP:n Christina Dahlblomin vaalikampanjaa heidän suomenkielisenä nuorena edustajanaan. Vaalikampanjatyössä tapasin nykyiset kaksi yhtiökumppaniani, Joakim Berndtssonin ja Sonja Laurénin.

Tärkeintä työssäni on pystyä tekemään useita asioita samanaikaisesti, mutta vastuunjaon on oltava selkeä. Vaikutan tällä hetkellä kolmessa eri yhdistystoiminnassa: olen Perheyritysten Liiton Next Gen-työryhmän jäsen, Boardman Grow hallitusjäsen sekä Future Boardin toiminnanjohtaja. Future Board luo ja jakaa tulevaisuuden hallitusosaamista nuorten, alle 40-vuotiaiden hallitusosaajien näkökulmasta.

Rahoituksen hankinnan haasteet

Suurin haaste työssäni on ollut rahoituksen hankinta. Rahan hankkiminen kasvuyritykselle on tuskainen ja haastava matka, josta suurin oppi on ehdottomasti ollut ennakoivan taloudenhoidon harjoitteleminen. Moni astuu rahoitusasioissa miinaan, ja se voi viedä hirvittävästi arkiseen työhön varattuja voimia. Pidempiaikaisen rahoitussuunnitelman muodostaminen on järkevä siirto.

Kasvun kulttuurin edellytyksiä ovat myynnin ja markkinoinnin painotus, sekä se, palkitaanko onnistumisista. Kasvu löytyy jokaisen ihmisen omasta tahtotilasta. Yrityksellä on oltava selkeä tavoite ja kuva siitä mihin ollaan menossa, ja kaikkien on tämä allekirjoitettava. Empaattinen johtaja, joka ymmärtää työntekijöidensä diversiteetin on keskeisessä roolissa, ja on pohdittava erilaisten johtamismallien tarvetta. Työntekijöitä ei missään tapauksessa voi katsella yhtenä massana, vaan yrityksen on tuettava jokaisen yksilön kehittämistä.

Boardman Grow ja hallitustyö

Boardman Grow’n toiminnassa olen ollut mukana noin kolme vuotta. Aiemmin minulla on ollut ongelmia saada aika riittämään, jotta olisin voinut osallistua tapahtumiin ja olla aktiivisemmin mukana, mutta nyt hallitusjäsenyyden myötä pääsen osallistumaan enemmän ja ottamaan osaa toimintaan. Hallitustyö on monimuotoista, ja toivon, että saisimme nuoria aktivoitumaan ja löytämään sen avun mitä tarvitsevat, kun kokevat olevansa yksin. Myös uusille ikäryhmille kohdentaminen olisi mielenkiintoinen haaste.

Teksti ja videotuotanto: Emma Koivusalo