Anteeksi, menikö se juna tästä jo?

Anteeksi, menikö se juna tästä jo?

Haluan jakaa muutaman ajatuksen asioiden tekemisestä, koska olen huomannut eron tekemisellä ja puhumisella omassa toiminnassa ja sen merkityksestä ympäristölle.

Eikö sinua kosketa miten levollisin mielin itse vietät vuotta 2020? Puhutaan, että meidän hyvinvointi olisi pitkälti Nokian ympärillä olevien ansio- ja tuloverotulojen varassa. Tämä on pelottavaa, varsinkin jos tuloja on kohta enää vain kymmenys siitä mitä oli hyvinä aikoina. Millä se vaje paikataan? Finnair, StoraEnso ja moni muu varma yhtiö on jo kohdannut toimialansa muutosvoimat. Uskallammeko lähteä rakentamaan uutta vai paikkaammeko pakkelilla nurkkia ja firmoja myyntikuntoon?

Olen tämän vuoden aikana istunut kokouksissa ympäri Eurooppaa keskustelemassa firmamme tulevaisuudesta, kasvusta ja panostusalueista. On pohdittu mitä Ebayn, Grouponin ja Facebookin jälkeen tulee. Tämä uuteen haastaminen on meidän toimintamme elinehto. Haluamme johtaa tekemällä emmekä vain reagoida. Laiskuus ja välinpitämättömyys nostaa päätään välittömästi kun on saavutettu paljon. Sitä vastaan on taisteltava, koska hyvinvointi vaatii jatkuvaa kasvua ja uuden luomista.

 

Kasvu keskittyy mega-kaupunkeihin

vrMcKinseyn Lontoon toimisto osaa kuvata mihin maailmantalous on matkalla ja asetella kysymyksiä kivuliaan sopivasti kasvustrategiakeskustelun keskelle. Samalla huomaan miten kapeasti tätä muutosta ja ihmisen elämää lopulta ymmärtääkään. Kysymyksessä on radikaali muutos maailmantaloudessa. Keskeisinä alueina maailmassa ovat ne reilut sata nopeasti kasvavaa kaupunkialuetta, joihin urbanisaatio, kehitys ja talouskasvu keskittyvät. Sinne pitää satsata jos aikoo pärjätä. Etelä-Amerikkaan, Kiinaan, Intiaan ja Kaakkois-Aasiaan kasvaa valtavia mega-kaupunkeja. Halutessamme sinne on vietävissä paljon osaamista alkaen Mzymesin puhdistusteknologiasta, Realian isännöintipalveluista tai Ympyrän mobiiliaapisesta. Osaajista on pulaa siellä missä kasvu on kovinta. Osaaminen on suurin kasvun jarru monessa kaupungissa. Halutessamme me Suomessa voimme auttaa, jos päätämme sen tehdä.

 

Mitä kansa, joka edustaa 0,01% maailman väestöstä voi sitten tehdä huomisen puolesta?

 

Väärä kysymys. Mitä sinä voit tehdä jo tänään?

Ei ole olemassa automaattia, joka vain hoitaa kaiken näissä keleissä, ellemme itse tee asialle jotakin. Olemalla oman onnemme seppiä siihen on mahdollisuus. Se on rehellistä peiliinkatsomista. Se on mietintää siitä mikä on tärkeää. Se vaatii lisäksi valmiutta uhrata omaa mukavuuttaan. Epämukavaa on luvassa, jos sen haluaa niin nähdä. On kuitenkin omasta asenteestasi kiinni miten asioita katsoo. Sitä ei voi ulkoistaa toiselle.

 

Pitäisi, mutta siirretäänkö vaikka huomiselle ?

Voidaan sopia alkuun, että otamme sanavarastoistamme pois muutaman sanan. Aloitetaan sanasta pitäisi. Se ei johda mihinkään, ainoastaan antaa tekosyyn olla tekemättä. Tekeminen ratkaisee. Pienetkin teot levittävät tekemisen meininkiä ja välittävät huomioimista. Pienikin teko moninkertaistuu ja alkaa tapahtua. Tekeminen antaa uskoa, että saa aikaan ja tuo hyvän mielen. Uskominen omaan asiaan on se tärkeä tila, joka kantaa läpi tuiskun, ja herättää henkiin meissä lopulta myös Sisun järjestää ympäristöä uudelleen.

 

Uskallatko antaa asioiden vaan tapahtua?

Heti aluksi kommenttina provosoivaan mutta loistavaan Hesarin artikkeliin “ne jyrää meitin” sanoisin, että eiköhän lopeteta tämä pelon kylväminen ja nosteta pikku hiljaa niitä tekemistä edustavia asioita esille, levitetä tekemisen kulttuuria ja opetellaan käyttämään aikaa tärkeiden asioiden ympärillä. On selvää, että tunteita herättävä muutos on käynnissä joka puolella. Huomio kohdistuu nyt mielestäni kuitenkin epäolennaiseen. Tekeminen lähtee liikkeelle meistä itsestämme. Rohkaiseminen on tärkeää. Omasta puolestani voin sanoa, että haluan vaikuttaa miltä tulevat vuodet näyttävät, minkä asioiden ääreltä löydän itseni ja keiden kanssa vietän aikaani. Siinä ei peloilla ole juuri tilaa, koska toteutan tärkeitä asioita niistä huolimatta.

Oletko sinä valmis tekemään jotakin sinulle tärkeää jo tänään itsellesi lähipiirissäsi? Kun siihen on valmiutta ja alat toimimaan, muuttuu samalla myös ympäristösi suhtautuminen sinuun ja sinulle tärkeisiin asioihin. Asiat eivät vain enää vain tapahdu, vaan olet aktiivinen osapuoli toteuttamassa sinulle tärkeitä asioita sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Miten on? Aloitetaanko jo tänään? Tehdään vuodesta 2011 sinulle tärkein vuosi tähän mennessä.