Boardman Grow hallituksen jäsen Anita Ojala: ”Johtajan keskeisin tehtävä on luoda työlle merkitys”

Boardman Grow hallituksen jäsen Anita Ojala: ”Johtajan keskeisin tehtävä on luoda työlle merkitys”

Arvokkaita oppitunteja 

Olen ollut Boardmanin toiminnassa mukana jo joitakin vuosia, ja tämän vuoden alusta toiminut Boardman Grown hallituksen jäsenenä. Päätoimisesti olen viimeiset neljä vuotta ollut pääomasijoitusalalla Juuri Partnersin perustajaosakkaana. Juuri Partners sijoittaa pk-sektorin kasvuyrityksiin, joten toimintaympäristö sopii yhteen loistavasti Boardman Grow-toiminnan kanssa. Olin pitkään toiminut rahoitusalalla investointipankkiirina, mutta suuri käännös tapahtui juuri silloin, kun ryhdyin Juuri Partnersin kautta yrittäjäksi. Jälkeenpäin voin todeta, että sen olisi voinut tehdä aikaisemminkin!

Urani haastavimpia paikkoja ovat olleet ne, kun pankkiiriuralla jouduin pohtimaan, onko yhtiön toiminta vielä elinkelpoista, vai onko tullut aika tehdä rankempia päätöksiä. Jokaisesta vaikeasta haasteesta olen kuitenkin oppinut todella paljon. Olen saanut arvokkaita oppitunteja äärimmäisen haastavissa tilanteissa toimimisesta, ja olen oppinut näkemään suurempia kokonaisuuksia ja hahmottamaan asioita kulissien takaa. Kaikki ei aina ole niin mustavalkoista kuin miltä pintapuolisesti saattaa vaikuttaa.

Anna apua pahimmalle kilpailijallesi

Suomen yrittäjä- ja kasvukulttuurissa on tapahtunut paljon positiivista asennemuutosta nuorempien sukupolvien ryhtyessä yrittäjiksi. Kasvuyrityksethän ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä – näin ei ollut vielä silloin, kun aikoinaan itse opiskelin kauppakorkeakoulussa. Toivoisin Suomen yrityskentältä sitä, ettemme olisi niin poteroihimme ja siiloihimme urautuneita, vaan auttaisimme toisiamme ja ajaisimme alas rajamuurit ja kommunikaation väylät. Yrityskenttä olisi nähtävä laajempana kokonaisuutena, jossa on hyvä antaa apua jopa pahimmalle kilpailijalleen. Pitkässä juoksussa siitä saa itselleenkin enemmän. Oman kokemukseni mukaan nuoret yrittäjät ymmärtävät jo tämän, ja esimerkiksi Piilaakso omaa tämän tekemisen meiningin.

Nykypäivän hyvä johtaja on hyvä kuuntelemaan ja asettamaan tavoitteita. Keskeisin ja tärkein tehtävä on luoda työlle merkitys. Kun työntekijät ymmärtävät miksi he tekevät, mitä tekevät, ja heillä on sisäistä motivaatiota, olemme matkalla kohti itseohjautuvaa organisaatiota. Tällöin johtajuus on pitkälti valmentamista ja kannustamista.

Teksti ja videotuotanto Emma Koivusalo