Osa 5 – Nitroa tankkiin

Osa 5 – Nitroa tankkiin

Osa 5 – Nitroa tankkiin

Tämä artikkeli on viides ja viimeinen osa blogisarjasta Modernin liiketoiminnan kivijalat, jossa digitaalisen liiketoiminnan moniyrittäjä Teemu Malinen käsittelee voittavan liiketoiminnan peruskivien muuraamista.

———————————————————————————————————————————

 

”There is no such thing as a self-made man.” – George Shin

 

Kasvuyrittäjän kulmakertoimet

Yksi kasvun yksinkertaisista salaisuuksista on skaalaamisen taito. Oman ja muiden osaamisen monistaminen ja molempien vauhdittaminen yhtä jyrkemmällä käyrällä on käytännössä haastavampaa kuin miltä äkkiseltään saattaa kuulostaa. Skaalautuvuus assosioituu usein digitaalisuuteen, mutta humaaneja elementtejä ei kannata unohtaa.

Ensimmäinen aita

Kasvuliiketoiminnan ensimmäinen jarru tai kiihdytin on aina yrittäjä(t). Kokematon, mutta ahkera yrittäjä polttaa helposti kynttilää molemmista päistä, mikäli delegointi- ja yhdessä tekemisen taitoja ei kehitetä aktiivisesti. Kokeile pystytkö antamaan itseltäsi pysyvästi pois jonkin vastuun, jota rakastat tehdä ja jossa olet huippuluokkaa. Jos tämä tuntuu helpolta, onnittelut!

Parven ohjaaminen

Kun porukan määrä kasvaa, kannattaa opettaa luottotekijöitä monistamaan omaa osaamistaan. Halutunlaisen yrityskulttuurin synnyttäminen ohjatusti on yksi tehokkaista keinoista. Itseohjautuvat henkilöt, porukkaan sopivat toimintamallit ja kulttuuri synnyttävät parhaimmillaan joukko-ohjautuvuutta. Parvi on yksilöitä tehokkaampi pitkällä tähtäimellä.

Luonnollinen kumppanoituminen

Yksi lempiasioistani on luonnollisuus. Kokemuspohjaisesti uskon voimakkaasti luonnollisuuden voimaan. Esimerkiksi kumppanoituminen helpottuu, jos kommunikaatio on mutkatonta ja kummankin maali yhteinen. Loput asiat selviävät tekemisen kautta. Verkostoja voi hyödyntää niin ihmisten kuin API-talouden kautta. Ajassaan elävä kasvuyritys maksimoi luonnollisesti kulmakertoimen.

Digitaalinen sydän

Modernin kasvuorganisaation ytimessä sykkii digitaalinen sydän. Liiketoimintaa tiukasti syleilevä tukijärjestelmä auttaa merkittävästi toiminnan kasvattamisessa merkittävästi. Kyse on usein vain siitä, onko toiminnan ydin osattu ajatella digitaaliyhteensopivana. Jos et ole vielä hyödyntänyt pilvipalveluita, kasvuhakkerointia ja ”digitaalisia vainukoiria” suosittelen tutustumaan aiheisiin.

Yhteenveto

Modernin liiketoiminnan kivijalka on nyt minun osaltani muurattu viiden blogiartikkelin voimin. Kiitos ajastasi! Kasvuyrittäminen on lopulta melko suoraviivaista, mutta vaatii sitkeyttä ja apua. Tsemppiä matkaan!

 

P.S. Jos tulee kysymyksiä tai kommentteja, niin minut tavoittaa mm. fi.linkedin.com/in/teemumalinen & twitter.com/teemumalinen

 

Tämä kirjoitus on viimeinen osa blogisarjasta Modernin liiketoiminnan kivijalat. Aiemmat osat ja kirjoittajan esittely löytyvät Boardman Grow:n blogista.