24h Intensiivivalmennus: ”Valjaan haasteita taklataan nyt kokeneen advisorin tuella”

24h Intensiivivalmennus: ”Valjaan haasteita taklataan nyt kokeneen advisorin tuella”

Interaktiivinen Boardman Grow -intensiivivalmennus rakennettiin modernien kasvuyritysten kasvun tukemiseksi. Valmennus käytiin 24 tunnin pituisena jaksona, ja sen tavoite oli auttaa osallistujia ymmärtämään, millä kasvun alueilla he tarvitsevat tukea ja mistä tuen voisi parhaiten löytää.

Valmentajat Markko Vaarnas, Esa Matikainen, Susanna Rantanen ja Mika Aittamäki haastoivat osallistujat pohtimaan yrityskulttuuria, kasvuyritysten hallitustyötä ja ketterää kasvustrategiaa. Käytännöllinen advisor-checklist, hallitustyöskentelyn ja advisory boardin kartoitus sekä yrityskulttuuriharjoitukset avasivat keskustelua ja tarjosivat käytäntöön vietäviä työkaluja.

Valmennukseen osallistui kasvuyrittäjiä monista eri tilanteista – jotkut olivat vasta alkumatkalla oman yritysrakenteensa kanssa, ja toiset jo luopumassa yrityksensä johtamisesta. Kaikilla oli hyvin erityyppisiä haasteita, ja konkreettiset tapaukset ja niistä poikinut keskustelu tarjosivat osallistujille uutta ajateltavaa.

Valjaan toimitusjohtaja Pasi Tasaselle valmennusretriitti tarjosi tarvekartoituksen, joka johti advisor-yhteistyöhön.

”Uunituore advisorimme tarjoaa yritykselle uusia näkökulmia toiminnan kehittämiseen. Hän ottaa kantaa siihen, mihin kannattaa keskittyä, ja mitä kehittää. Mietinnässä on jo toinenkin neuvonantaja, jonka ei välttämättä tarvitsisi omata toimialatuntemusta, mutta joka pystyisi neuvomaan ja ohjeistamaan liiketoiminnan kanssa”, Tasanen sanoo.

Kasvuyritysten toiminta on kauttaaltaan operatiivista, ja Tasanen hahmotti valmennuksen myötä, että virallinen ulkopuolinen hallitus ei vielä ole Valjaan kohdalla ajankohtainen. Kaiken keskiössä toiminnan kehittämisessä on se, minkälaista osaamista tarvitaan, eikä varsinkaan alati muuttuvassa start-up-kentässä voida olettaa, että hallitukset olisivat ikuisia.

Tasanen kehuu valmennuksen rakennetta.

”Jos osallistuu vaikkapa kuuden tunnin verokoulutukseen, ehdit juuri ja juuri lounaalla keskustella yhden tai kahden uuden ihmisen kanssa. Pidemmässä valmennuksessa ryhmätöissä tuli oikeasti pyöriteltyä asioita ja keskusteltua, ja sain uutta näkemystä kasvuyrittäjiltä monilta eri toimialoilta eri vaiheissa.”

Loppu on kuitenkin itsestä kiinni. ”Niin kuin kaikessa oppimisessa, Boardman Grown intensiivivalmennuksesta sai juuri niin paljon irti, kuin mihin oli itse valmis panostamaan”, Tasanen toteaa.

Suuret kokonaisuudet ja muutokset tarvitsevat paljon aikaa ja sitoutumista läpiviemiseen, ja Valjaalla koetaan, että advisorin tuki on ollut tähän ongelmaan yksi ratkaisu. Kaikkea ei kuitenkaan pysty taklaamaan kerralla, vaan on valittava huolellisesti, mihin ryhtyy, ja kasvettava askel kerrallaan.